Sušenky s arašídovým máslem
Tyhle sušenky jsem měla v plánu vyzkoušet už dávno. A před pár dny, kdy jsem chystala dárkovou krabičku plnou sladkých drobností a sušenek pro mé kamarádky, nastala ta správná příležitost. Na internetu jsem začala pátrat po tom nejlepším receptu. Pár jsem jich našla a zapsala. Druhý den mi na mobilu píplo upozornění, že jediný kanál týkající se pečení, který na youtube odebírám, vydal nové video. A víte, o čem bylo? O “peanut butter cookies”! :) Bylo to jasné znamení, sušenky jsem tedy upekla podle Beth a nelituji. :)
Budete potřebovat:
- 180g másla
- 180g třtinového cukru
- 50g bílého cukru
- 240g arašídového másla
- vanilkový extrakt
- 2 vejce
- 180g hladké mouky
- lžičku jedlé sody
- lžičku soli
Nejprve utřete máslo s třtinovým i bílým cukrem, bílý cukr dodá sušenkám příjemnou křupavost. Poté přidejte arašídové máslo, nejlépe stoprocentně z arašídů, dá se koupit ve zdravé výživě. U arašídových másel prodávaných v běžných obchodech, si vždy hlídejte složení. Už jsem viděla i máslo, které obsahovalo pouze 35% arašídů… Přiznám se ale, že jsem také nepoužila to stoprocentní, toto obsahovalo devadesát procent arašídů. Pokud použijete méně kvalitní máslo, může to mít vliv na konzistenci těsta, možná budete muset přidat více mouky.
Dále přidejte vejce a vanilkový extrakt.
V další míse smíchejte zbylé suché ingredience, tedy mouku, lžičku soli a lžičku jedlé sody. Obě směsi spojte dohromady a vytvořte těsto, které nechte chvíli odpočinout v lednici.
Z uleželého těsta tvořte kuličky, na které vidličkou vyznačte mřížku. Ideální těsto poznáte tak, že když na kuličky zatlačíte vidličkou, popraskají (viz foto). Pokud nepopraskají, těsto by mohlo být mastné a při pečení by se sušenky mohly příliš “roztéci”. Pokud se Vám kuličky zdají být mastné, přidejte ještě trochu mouky.
Pečte při 180°C asi 10-12 minut. Po vyjmutí z trouby nechte horké sušenky vychladnout na mřížce, pozor, abyste je nezlámali, budou ještě křehké. Hotové sušenky jsou úžasně vláčné a zároveň křupavé, zkrátka výborné. :)
Dobrou chuť!