Ovesné sušenky s chia semínky
Někdy mám u tzv. “zdravých” sušenek a dezertů trochu problém s tím, že bývají zdravé na úkor chuti. Tyto sušenky ovšem ne, alespoň dle mého názoru. :) Jsou chutné, rychlé a dodají Vám potřebnou energii. Jsou vhodné i pro vegany, neobsahují mléčné výrobky ani vejce.
Na cca 4 plechy sušenek si připravte (já jsem pekla z poloviny dávky):
- 180g ovesných vloček
- 100g hladké špaldové celozrnné mouky
- 140g třtinového cukru
- 2 lžíce chia semínek
- 1 lžičku skořice
- 1 lžičku jedlé sody
- 1/2 lžičky kypřicího prášku
- 1/4 lžičky soli
- 165ml čerstvé pomerančové šťávy
- 3 lžíce kokosového oleje
- 1 menší hrnek brusinek nebo rozinek
- 1/2 hrnku čokoládových pecek, semínek nebo ořechů
- 20g strouhaného kokosu
Do mísy si odvažte ovesné vločky, třtinový cukr, špaldovou mouku (nebo jakoukoli jinou), chia semínka, přidejte lžičku skořice, jedlé sody, půl lžičky kypřicího prášku a čtvrt lžičky soli.
Chia semínka někdy ve veganských receptech nahrazují vejce, dokáží suroviny udržet pohromadě a jak jistě víte, jsou díky svým vlastnostem téměř zázračná.
Vše promíchejte a přilijte čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávu (v horším případě lze použít i džus) a tři lžíce kokosového oleje.
Opět vše promíchejte a nakonec do těsta přisypte sušené ovoce, kokos a půl hrnku čokoládových čoček nebo semínek. Přidala jsem kombinaci obojího, trochu čokolády spolu se sezamovými a lněnými semínky.
Z těsta tvarujte menší kuličky, z těch udělejte přibližně stejné placičky a pečte na 175°C asi deset až patnáct minut, dokud nebudou mít krásně zlatavou barvu.
Po vytažení z trouby budou sušenky hodně křehké, nechte je vychladnout. Nebudou úplně křupavé, ale spíše “chewy”, jak by řekli Američané :), tedy žvýkavé, jemné, chutné. Hotové sušenky můžete ozdobit rozpuštěnou čokoládou, buď ve zdobicím sáčku nebo sušenky do čokolády můžete namáčet. Budou hezčí a jejich chuť se tím ještě oživí.
Přeji dobrou chuť! :)
4 komentáře
Anna P
Z daného množství jsem udělala plech jeden…jak se vám podaří udělat tolik kusů???
katchenaa
Sušenky dělám maličké, tak možná proto. Vždycky je peču z poloviční dávky a opravdu mám dva plechy. :)
Kateřina Blažková
Naprosto vynikající. A dnes mám obzvlášť radost, protože za jediné mínus jsem považovala tvarování sušenek, jak je těsto mazlave, tak to bylo dost na dlouho. Ale dnes jsem koupila kovovou zdobicku a lis na těsto a se susenkovym vytlacovatkem to jde úplně nádherně a z plné dávky jsem měla dva velké a jeden malý plech raz dva. Nadšení :-)
Jarka
Jsou skvělé! A to mi je ujídal i manžel, který se “zdravému” vyhýbá. Mám jeden tip pro snadné tvarování: vezmu formičku ve tvaru kroužku a do ní lžičkou vtlačím směs. Děkuji za výborné recepty, letos podle Vás plánuji péct i vánoční cukroví…