Francouzské recepty,  Moučníky, koláče, buchty

Tarte Tatin aux poires

Tarte Tatin vznikl v devatenáctém století úplnou náhodou. Jedna ze sester Tatinových, které společně vedly hotel, připravovala hostům koláč. Připekla jablka na jeho náplň, a aby se v troubě nespálila ještě víc, upekla celý koláč obráceně. Jablka vyskládala dolů a přes ně položila těsto. Takhle vznikl obrácený koláč, který dostal jméno po své “vynálezkyni”, tedy Tarte Tatin. P2143901.

Originální Tarte Tatin byl sice jablečný, ale protože potřebuji zpracovat pár hrušek, upečeme si dnes jeho hruškovou variantu. :) Když jsem na hrušky narazila před pár dny v obchodě, okamžitě jsem na ně dostala chuť, je to mé oblíbené ovoce. Tyto bohužel nechutnají jako ty šťavnaté, sladké hrušky ze zahrádky, ale na koláči budou dobré.

Na formu o průměru 25cm si připravte:

  • 100g másla
  • 200g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce studené vody
  • asi 6 menších hrušek
  • mletou skořici
  • mletý muškátový oříšek
  • 40g másla
  • 80g cukru

Uvedené ingredience zpracujte do hladkého těsta. Pokud by bylo stále hodně drobivé, přidejte ještě pár lžic vody. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte ho na chvíli do lednice. Mezitím si připravte hrušky. Každou hrušku přepulte, odstraňte jádřinec a dřevnaté části vedoucí ke stopce a nakrájejte je na tenké plátky. Zatím je ale neskládejte na dno koláčové formy, jako první tam patří vrstva karamelu.collageoihjú.

Ten připravíte tak, že v hrnci nebo na pánvi necháte rozehřát máslo, přisypete k němu cukr a pomalu zahříváte. Opět platí pravidlo, že když je cukr rozpuštěný a začnou se objevovat první bublinky, už karamel nemíchejte, začaly by se tvořit hrudky. Zahřívejte ho do požadovaného odstínu a poté vlijte na dno formy. Musíte ale pracovat rychle, jakmile se karamel odstaví a dotkne se studené formy, začne tuhnout (mohlo by pomoci, kdybyste si formu předtím trochu ohřáli). Ale ikdyž Vám karamel ztvrdne dřív než ho stihnete rozetřít po celé ploše, nezoufejte, při pečení opět povolí a rozlije se do všech stran.

Nyní zapněte troubu na 180°C a na vrstvu karamelu skládejte plátky hrušek, můžete si s nimi pohrát a tvořit různé obrazce. :) Hrušky poprašte dle chuti mletou skořicí a muškátovým oříškem. Takto připravený koláč, ještě bez těsta, dejte péct do trouby na dvacet minut.collageuizh.

Mezitím vyndejte z lednice těsto a rozválejte ho na plát, který bude o trochu větší než forma.

Po dvaceti minutách hrušky vyjměte z trouby a přikryjte těstem, přebytečné okraje zarolujte dovnitř. Na několika místech těsto propíchněte vidličkou, aby se při pečení nevyboulilo, a opět celý koláč vložte do trouby. Pečte asi dvacet minut, dokud těsto nezezlátne. P2143952.

Po vyjmutí z trouby nechte koláč chviličku odpočinout, poté nožem uvolněte okraje od pečicí formy a překlopte celý koláč na talíř. P2144018.

Dobrou chuť!P2144015.

 

Sharing is caring!