Vaječný likér
Tento vynikající vaječný likér jsem před pár lety ochutnala u mé kolegyně na vánočním dýchánku, vzala jsem si recept a od té doby už pro nás Vánoce bez “vaječňáku” neexistují. :) Zkuste si ho také namíchat, netrvá to déle než deset minut.
Na cca 1,5l likéru budete potřebovat:
- 6 žloutků
- 150g moučkového cukru
- 1 kondenzované mléko slazené
- 1 kondenzované mléko neslazené
- 1 vanilkový cukr
- 500ml rumu
- cca 150ml mléka
Nejprve si vezměte opravdu čerstvá vejce a oddělte bílky od žloutků. Bílky si dejte stranou, později je můžete použít třeba na makronky. :) Žloutky spojte s cukrem, moučkovým i vanilkovým, a důkladně vše vyšlehejte, abyste v likéru neměli hrudky.
Poté do žloutkové směsi přidejte salko a neslazené kondenzované mléko. Nakonec přilijte půllitr rumu a ochutnejte. Pokud se Vám likér zdá příliš silný, můžete ho zředit ještě trochou mléka. Pokud máte radši ostřejší chutě, nechte ho tak. :)
Vaječný likér pomocí trychtýře a naběračky přelijte do čistých, nejlépe skleněných, lahví a dejte ho do lednice. Díky velkému množství alkoholu bude mít trvanlivost minimálně měsíc, po pár dnech se ještě trochu “usadí” a trochu zhoustne. Nejlepší je pít ho samotný, ale výborně chutná i třeba v kávě místo mléka. :) Také je to skvělý tip na vánoční dárek.
Tak na zdraví! :)