Vícezrnné muffiny
Po víkendu, který u nás byl ve znamení oslav a dobrého jídla, jsem zatoužila po zdravějším moučníku. Dnešním receptem jsou tedy rychlé vícezrnné muffiny plné zdravých a hodnotných surovin.
Kila navíc Vám z této dobroty nehrozí, navíc použitá slunečnicová a lněná semínka jsou zdrojem mnoha vitamínů a obsahují zdraví prospěšné mastné kyseliny. Opravdu se vyplatí konzumovat je častěji, doporučuji si o nich zjistit více informací.
Na šestnáct muffinů budete potřebovat:
- 1 šálek celozrnné mouky
- 1/2 šálku hladké mouky
- 1 šálek vloček
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička skořice
- špetka soli
- 2 velká vejce + 1 bílek
- 1 a 1/4 šálku plnotučného jogurtu
- 1/2 šálku třtinového cukru
- 2 lžíce oleje
- 1/2 šálku slunečnicových semínek
- 1/4 šálku lněných semínek
- banán
Pro zjednodušení je množství surovin měřeno na šálky (pozor, ne na hrnky).
Celozrnná mouka se mele jiným způsobem než klasická “bílá”, obsahuje totiž i vnější obaly zrna a je proto výživově hodnotnější a bohatší na minerální látky, vitamíny a vlákninu. Je dobré ji míchat v určitém poměru s klasickou pšeničnou moukou, protože celozrnná mouka vsákne více tekutin a těsto nebývá tak nadýchané.
Jedlá soda se používá do moučníků, které obsahují nějakou kyselou složku, v našem případě je to jogurt. Kypřicí prášek ale bude fungovat stejně.
Veškeré ingredience smíchejte dohromady, nakonec přidejte rozmačkaný zralý banán. Místo banánu určitě můžete použít i jiné ovoce, možná i nastrouhané jablko by mohlo být dobré, nebo třeba i sušené meruňky, brusinky,… Záleží na Vaší chuti.
Těstem naplňte silikonové muffinové košíčky a lehce s plechem, na kterém je máte položené, klepněte, aby se vyrovnal povrch muffinů a unikl přebytečný vzduch.
Pečte asi dvacet minut na 175°C.
Chutnají trochu jako perník, semínka sem tam příjemně křupnou a banán dodá sladkost a příjemnou chuť.
Je dobré muffiny sníst ještě v den upečení, druhý den už bývají sušší…
Dobrou chuť! :)