Moučníky, koláče, buchty

Sypaný tvarohový koláč

Mnozí z Vás tento koláč už určitě znají. Není na něj potřeba zadělávat žádné těsto, pouze se na dno formy nasype suchá směs, na ni se rozprostře vrstva tvarohové náplně a navrch opět jen moučná směs. Je to bleskový koláč a navíc skvěle chutná… :)

Na větší koláčovou formu (cca 25cm) si připravte:

  • 300g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • vanilkový cukr
  • 130g třtinového cukru

náplň:

  • 2 tučné nebo polotučné tvarohy
  • 3 vejce
  • 5 lžic mléka
  • vanilkový cukr
  • cca 100g másla

Jak jsem psala v úvodu, při přípravě tohoto koláče nemusíte zpracovávat žádné těsto. Pouze si odvažte polohrubou mouku, k ní přidejte celé balení kypřicího prášku, vanilkový cukr a také krystalový cukr, třtinový nebo i klasický bílý. Suchou směs promíchejte a zhruba její polovinu vysypte do koláčové formy. Formu jsem vymazala máslem.

Dále si připravte náplň, to je asi podobně složité. :) V míse dohladka vyšlehejte dva polotučné nebo tučné tvarohy z vaničky, přidejte k nim tři vejce, trochu mléka a vanilkový cukr. Vzhledem k mé a manželově povánoční fyzické kondici jsem množství cukru oproti původnímu receptu trochu ubrala, ale není to téměř znát, koláč je sladký dostatečně.

Na vrstvu suché směsi ve formě rovnoměrně rozprostřete celou tvarohovou náplň a na ni nasypte zbytek moučné směsi. Lepší je sypat ji opatrně lžicí, aby byla vrstva opravdu souměrná, pokud byste chtěli povrch na závěr urovnat třeba stěrkou, mohly by Vám vzniknout hrudky.

Na závěr na povrch koláče rozložte pár plátků másla a pečte koláč zhruba hodinu v troubě vyhřáté na 150°C. Máslo vytvoří krásně křupavý, voňavý a lahodný povrch.

Koláč nechte vychladnout a poté ho můžete podávat.

Dobrou chuť!

 

Sharing is caring!

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Sypaný tvarohový koláč