Moučníky, koláče, buchty

Prabábovka

Určitě každá rodina má svůj recept na bábovku prověřený generacemi, který považuje za nejlepší. U nás to není jinak. :) Tento recept mám od své maminky, ta od své babičky, ta zase od té své, a tak dále. I přesto, že jsem vyzkoušela už mnoho bábovkových receptů z internetu, nikdy to nebylo ono, většinou byla bábovka prostě suchá (mám teď na mysli klasickou mramorovou s kakaem, všechny ty tvarohové, červenovínové a čerstvosýrové, to je jiná kapitola). Ačkoliv vypadá tento recept docela obyčejně, vyzkoušejte ho, třeba Vás překvapí… :)

Připravte si:

  • 200g másla
  • 200g cukru
  • 4 střední vejce
  • 400g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 200ml mléka
  • 2 lžíce kakaa

  • máslo + hrubou mouku na vymazání formy

Nejprve si rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte spolu s cukrem do pěny, bílky dejte prozatím stranou.

Přidejte změklé máslo a postupně zapracovávejte polohrubou mouku předem smíchanu s kypřicím práškem. Dále do těsta vlijte hrnek vlažného mléka a z bílků vyšlehejte tuhý sníh (můžete přidat špetku soli, aby se bílky lépe šlehaly). Sníh poté stěrkou zapracujte do těsta. Postupujte opatrně, aby těsto zůstalo nadýchané.

Polovinu těsta přesuňte do důkladně vymazané a vysypané bábovkové formy. Do druhé poloviny zamíchejte asi dvě vrchovaté lžíce holandského kakaa a vlijte ji do formy na první vrstvu.

Pečte klasicky při 175°C (horkovzduch na 160°C) zhruba 40-60 minut. Ke konci pečení do bábovky zapichujte špejli, abyste zjistili, zda už je hotová.
Po upečení nechte bábovku chvilku vychladnout ve formě, nesnažte se ji hned vyklopit, mohla by se Vám potrhat. Poté ji vyndejte z formy, poprašte moučkovým cukrem a nechte vychladnout. A můžete podávat. :)

Dobrou chuť!

Sharing is caring!

2 komentáře

  • Lenka

    Děkuji moc za úžasný recept, dnes jsem pekla poprvé a rozhodně ne naposled. Hledala jsem recept “co dům dal” a toto je přesně ono;-)