Moučníky, koláče, buchty

Tvarohovo-makový mřížkový koláč

Pod vánočním stromečkem jsem našla knihu receptů na úžasné koláče od Apetitu, takže z ní budu v nejbližší době čerpat inspiraci. Dnešní recept je s drobnými úpravami prvním z nich. Sice u mě většinou na plné čáře vyhrávají koláče z kynutého těsta, ale i tento je vynikající. A kombinace chutí obou náplní je prostě báječná… :) Brzy jsem litovala, že jsem ho neupekla z celé dávky, jen se po něm zaprášilo.

Na formu o průměru cca 30x40cm budete potřebovat:

  • 380g hladké mouky
  • 1 lžíci kypřicího prášku
  • 180g másla
  • 75g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce

tvarohová náplň:

  • 750g polotučného tvarohu
  • 2 bílky
  • 2 žloutky
  • 150g cukru
  • špetku soli
  • strouhanou kůru z půlky citronu
  • 1 vanilkový pudink

maková náplň:

  • 200g mletého máku
  • cca 150-200ml mléka
  • 50g moučkového cukru
  • 50g drcených piškotů
  • 2 vejce
  • 3 lžíce švestkových povidel
  • 2 lžíce marmelády

Změklé máslo utřete s cukrem, poté do něj zapracujte vejce a naposledy mouku smíchanou s kypřicím práškem. Z ingrediencí vytvořte soudržné těsto, to nechte alespoň půl hodiny odpočívat v lednici a vrhněte se na přípravu náplní.

Začněte třeba tou tvarohovou. :) Do mísy vyklepněte tři tvarohy, k nim přidejte cukr, špetku soli, žloutky, citronovou kůru a pudinkový prášek a vše smíchejte. Dále si vyšlehejte tuhý sníh a přidejte ho do tvarohové směsi.

Na makovou náplň smíchejte mletý mák, rozdrcené piškoty, moučkový cukr, vejce a povidla. Takto to stálo v původním receptu, nicméně náplň byla přilíš hutná a tuhá a nebylo možné ji po tvarohové náplni hladce rozetřít. Takže jsem hroudy máku posbírala, znovu přesunula do mísy, přilila k němu asi deci a půl až dvě deci mléka a hned se s náplní lépe pracovalo. Vy se této komplikaci vyvarujte a přilijte mléko do máku dříve. :)

Nyní vyndejte těsto z lednice, jeho část (zhruba třetinu) si dejte stranou, použijete ji později na vytvoření mřížky. Těsto vyválejte na tenký plát dostatečně velký na to, aby pokryl plochu a boky koláčové formy nebo pekáčku, který se chystáte použít. Plát pomocí válečku přesuňte do vymazané formy a rádýlkem nebo nožem ořežte přebytečné těsto. Poté začněte s nanášením obou náplní, nejprve tvarohovou, poté makovou.

Ze zbytku těsta nařežte tenké proužky a vytvořte na koláči mřížku. Nehezké okraje můžete zakrýt tenkými copánky.

Pečte při 180°C asi 50 minut.

Mřížku hotového koláče potřete marmeládou rozmíchanou s několika lžícemi vody, bude pak hezky vláčná a lesklá.

Dobrou chuť!

 

Sharing is caring!

9 komentáře

  • Magdaléna

    Dobrý den, koláč je naprosto famózní! Vyzkoušela jsem, tvaroh i mák máme doma velmi rádi a koláč rychle mizí z plechu :) Potřela jsem ho marmeládou z bílého rybízu a všem to moc chutnalo, tak jí tam příště namažu víc. Díky za super recept! Vaše stránky jsou skvělé, peču skoro každý recept, co zveřejníte na blog!

  • katchenaa

    Dobrý den, Magdaléno, děkuji za krásný komentář! :) Moc si vážím každé zpětné vazby a takových milých slov obzvlášť. Marmeláda z bílého rybízu zní skvěle, určitě se na koláč výborně hodí!

  • Hana

    Dobrý den,hledala jsem recept na koláč mák – tvaroh a náhodou viděla Vaše fotky,které se mi líbily a tak jsem recept vyzkoušela. Je skvělý, vše se přesně povedlo. Trochu jsem se bála rozetřít mák na tvaroh,ale vážně to jde 🙂👍

  • Measha

    Výborný koláč, doporučuji. Jen to chce trpělivost při vyvalování těsta :)

  • Lucie Marešová

    Dobrý den, chci se zeptat, jestli doporučíte do receptu vaničkový nebo “kostkový” tvaroh? Děkuji moc, Lucie

  • SYLVA DRÁBKOVÁ

    Na fotce vypadá překrásně, takový jsem ještě nevyzkoušela /pouze s tvarohem/, tak mě ihned zaujal. Hned zítra vyzkouším. Dík moc za recept.

  • Romana Štěpánová

    Dobrý den,
    chci se zeptat, zda se maková náplň má povařit a nebo se vše pouze smíchá a takto se nanese na koláč? Četla jsem podobné recepty a všude makovou náplň nejprve svařili.
    Děkuji.
    Romana