Mrkvové muffiny
Inspiraci pro tyto muffiny jsem čerpala z u nás velmi oblíbených mrkvových cupcaků. Jsou skvělou svačinou nebo i chutnou snídaní. A nejsou to jen obyčejné muffiny, jsou super vláčné, zaručeně se jimi nezadusíte. Jsou ozvláštněny kousky ořechů a mandlovými plátky navrchu.
Na cca 15 muffinů si připravte:
- 4 vejce
- 200g cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 240ml slunečnicového oleje
- 260g hladké mouky
- 1 lžičku jedlé sody
- 1 lžičku kypřicího prášku
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky skořice
- 250g nastrouhané mrkve
- cca 100ml mléka
- hrst nahrubo nasekaných ořechů
- mandlové plátky
Ze všeho nejdřív si připravte čtvrt kila mrkve. Tu oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Asi dvě hrsti ořechů nasekejte nahrubo, aby byly v muffinech pořádně znát.
Poté vytvořte suchou směs z hladké mouky, kypřicího přášku, jedlé sody, soli a skořice, a prozatím ji dejte stranou.
V další míse vyšlehejte do pěny celá vejce spolu s cukrem, nejlépe třtinovým, a přidejte trochu vanilkového extraktu. Extrakt doporučuji nevynechávat, ale pokud ho nemáte, použijte vanilkový cukr (lepší je domácí :)), vanilkovému aromatu se raději vyhněte.Dále přidejte slunečnicový olej a pomalu přisypávejte suché ingredience. Ve chvíli, kdy budou vmíchány dohladka, bude těsto hodně husté. Přidejte do něj připravenou nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy a vše zapracujte. Mrkev těsto zvláční, ale ne dostatečně. Nakonec tedy do těsta přilijte trochu mléka, zhruba asi 100ml. Těsto by mělo být tak akorát, ani řídké ani husté. Asi Vám tento popis moc nepomohl, ale časem tu správnou konzistenci poznáte sami. :)
Těstem naplňte muffinové formičky, posypte je mandlovými plátky a dejte je péct do trouby vyhřáté na 160°C (pokud horkovzduch, tak 150°C). Muffiny peču raději na méně stupňů, aby se jim vytvořily hezky souměrné kloboučky. Pečte je asi dvacet až třicet minut, pro jistotu je před vyndáním z trouby otestujte špejlí.