Vánoce

Bounty pralinky

Tento recept je až směšně jednoduchý, ale výsledek celkem efektní. Stačí si pořídit nějaké pěkné silikonové formy na čokoládové pralinky a můžete se pustit do tvoření. Podle ohlasů doma to vypadá, že bych klidně mohla vynechat ostatní druhy cukroví a vyrábět místo nich jen tyhle bonbony. :)

Při tvorbě čokoládových pralinek je nutné nastudovat si něco o temperování čokolády, tedy zahřívání a následné ochlazování rozpouštěné čokolády na přesné teploty. Zabrání se tím tvorbě bílých tukových skvrnek na povrchu pralinek.

Na cca 70ks pralinek (záleží na velikosti formy) si připravte:

  • asi 400g mléčné čokolády
  • 150g kokosu
  • 65g moučkového cukru
  • 200g salka
  • (vanilkový extrakt)

Ve vodní lázni nechte rozpustit mléčnou čokoládu (s obsahem kakaové sušiny alespoň 30%). Pokud budete rozpouštět různé čokoládové figurky z mikulášské nadílky jako já, dejte si pozor na to, aby byly vyrobeny z opravdové čokolády, někdy jsou to takzvané kakaové pochoutky. Ty nejsou vhodné ani k jídlu ani pro tvoření pralinek… :) Já čokoládu pro úsporu času rozpouštím v malém rendlíku přímo na plotýnce, ale pak je třeba čokoládu opravdu dobře hlídat a míchat, aby se nepřipálila, poté už je nepoužitelná. Množství čokolády si netroufám odhadnout, na sedmdesát pralinek jsem spotřebovala čtyři střední mikuláše a dvě klasické stogramové čokolády, tedy asi kolem 400g. Ale záleží na tom, jaké použijete formy a jak silnou vrstvu čokolády uděláte.

Do každého okýnka vždy dejte asi lžičku rozpuštěné čokolády a poté s formou klepejte o pracovní desku tak dlouho, dokud čokoláda neutvoří souvislou vrstvu. Potom ji naklánějte a otáčejte, aby různě stékala a pokryla tak i boční strany formiček. Pokud se to zcela nepodaří, nevadí, nedokonalosti opravte silikonovou stěrkou (nebo třeba i čajovou lžičkou) a čokoládu rozetřete na nepokrytá místa. Potom dejte silikonovou formu asi na hodinu do mrazáku a vyrobte si kokosovou náplň.

V míse smíchejte strouhaný kokos, cukr, salko a vanilkový extrakt (není nutný). Menší množství těsta by po zmáčknutí mělo držet pohromadě tak, jak vidíte na fotce. Kokosovou náplň důkladně namačkejte do formiček na ztuhlou vrstvu čokolády a opět ji pokryjte čokoládou. V této fázi se mi nejlépe pracovalo s klasickou stěrkou. Opět dejte pralinky asi na hodinu do mrazáku.
Když se kokosová náplň při čekání na další várku příliš vysušila (kokos má tendenci nasávat do sebe vlhkost), přidala jsem do ní trochu kokosového oleje, který ji opět zvláčnil a ještě navíc ovoněl.

A máte hotovo! :) Pralinky vyloupejte z formiček, jde to opravdu dobře a můžete se do nich pustit.

Přeji dobrou chuť!

Sharing is caring!

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.