Moučníky, koláče, buchty

Božské karamelky

Přiznám se, že následující recept úplně nepatří mezi typ receptů, které bych vyhledávala. Proto jsem nevěděla, zda o něm vůbec psát. Ale nakonec jsem se rozhodla, že se s Vámi o tuto hříšnou dobrotu musím podělit. Když jednou tyto karamelky ochutnáte, nemůžete přestat! Je to kalorická bomba, ale vynikající!

Připravte si:

  • 1/2 hrnku másla
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1 lžičku soli
  • 1/2 plechovky sladkého kondenzovaného mléka
  • 1/4 hrnku medu nebo rýžového sirupu
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 a 1/2 hrnku kukuřičných lupínků
  • 50g čokolády

collagemm

Na pánvi nechte rozehřát půl hrnku másla, což je cca 110g. Poté přisypte půl hrnku třtinového cukru, sůl a vanilkový extrakt, med a vše rozmíchejte. Počkejte, až se cukr rozpustí, přidejte půl plechovky salka a opět míchejte. collagejn

Nejprve se máslo oddělí od kondenzovaného mléka, ale to je v pořádku. Za stálého míchání na pánvi vše zahřívejte, dokud nevznikne hmota podobná té na fotce vlevo nahoře. Celý proces by měl trvat asi pět minut, možná déle. Měla by Vám vzniknout žvýkačka karamelové barvy a stěrka by za sebou v hmotě měla nechávat cestičku. Pánev sejměte z vařiče a přimíchejte do karamelu cornflaky nebo pufované rýžové cereálie. Skvěle se hodí také arašídy, ať už solené či nesolené. Vytvoří v karamelkách zajímavé křupavé prvky. :)

Hmotu pak přesuňte do pekáčku vyloženého pečicím papírem (ideální velikost formy je cca 20x20cm) a širokou stěrkou uhlaďte povrch dohladka. Na fotografiích mám sice alobal, ale pečicí papír se mi osvědčil lépe.

Dokud je ještě hmota horká, nasypejte na ní nasekanou čokoládu nebo čokoládové čočky, chviličku počkejte, až čokoláda roztaje a opatrně ji rozetřete po celém povrchu. Pokud chcete, samozřejmě, karamelky jsou jedlé i bez čokolády. :) collageb

Nakonec nechte karamel pár hodin v lednici, aby důkladně ztuhl (pro urychlení můžete použít i mrazák :)). Po ztuhnutí plát z pekáčku vyklopte, opatrně sejměte pečicí papír, nakrájejte ho na menší karamelky a ty zabalte do nastříhaného pečicího papíru nebo vložte do papírových košíčků.

Tato dobrota se hodí i jako dárek či poděkování pro nějakého milovníka sladkostí.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Přeji dobrou chuť!!!OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sharing is caring!

3 komentáře

  • Magda

    Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, zda jde o karamelky spíše na cucání (tvrdé bonbony) či se jedná o měkké spíše rozpadavé karamely.
    Děkuji za odpověď!

  • katchenaa

    Dobrý den, tvrdé bonbony na cucání to určitě nejsou, jsou spíše měkčí a žvýkavé. :)

  • Magda

    Děkuji! Hledám právě recept na karamely, které se budou podobat polským Krowkám…:-)