Celozrnné lívance
Dnešním receptem je taková jednoduchá snídaňová rychlovka. :) Sice je nejedná o pečení, ale i tak je výsledkem sladká dobrota. Lívance.
Na asi patnáct lívanců si připravte:
- 1 a 1/4 hrnku pšeničné celozrnné mouky
- 1 hrnek mléka
- 1 vejce
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 kypřicí prášek (bez fosfátů)
Všechny ingredience smíchejte do hladkého těsta, konzistencí by se mělo přibližovat hustšímu těstu na palačinky (viz foto). Je možné, že těsto bude husté až příliš a budete muset přidat ještě trochu mléka, celozrnná mouka má větší nasákavost. Pokud lívance nechcete smažit z celozrnné mouky, klidně ji nahraďte klasickou pšeničnou, recept bude fungovat i tak. :)
Pak už jen lívance nasucho smažte na pánvi. Pouze na první várku kápněte maličko oleje, poté už nemusíte. Dobrou zkušenost mám s keramickými pánvemi,dělají lívancům hezčí povrch než pánve teflonové. Na každý lívanec dávám asi jednu až jednu a půl polévkové lžíce těsta.
Ve chvíli, kdy se lívance nelepí k pánvi, otočte je a osmažte i z druhé strany.
Lívance podávejte třeba se zakysanou smetanou, javorovým sirupem, marmeládou, oříškovou pomazánkou,… záleží jen na Vaší chuti. Dobrou chuť!