Domácí čokoláda
Tenhle recept je pro mě osobně naprostá bomba. :) Z mála surovin hodně muziky. Navíc je to tak jednoduché. A máte kontrolu nad složením! Pokud máte rádi kvalitní hořké čokolády, bude Vám tato domácí čokoláda chutnat také.
Připravte si:
- 100g kakaového másla
- 65g holandského kakaa
- 65g agávového sirupu
- špetku soli
- ořechy, sušené ovoce, kokos, apod. na dozdobení
Zřejmě všechny suroviny nebudete mít doma v kredenci a asi budete muset navštívit nějaký krámek se zdravou výživou. Ale nejedná se o nijak neobvyklé ani drahé pochutiny. Sto gramů kakaového másla jsem pořídila za šedesát pět korun a agávový sirup stál okolo osmdesáti korun. Pokud jste vyznavači raw stravy, můžete si pořídit i raw kakao a raw kakaové máslo.
Výroba čokolády je neuvěřitelně rychlá a snadná. Prostě jen rozpustíte máslo (to jsou ta bílá kolečka :) ve vodní lázni, ani to nemusíte dělat na vařiči, já jsem pouze dala misku s máslem do větší misky s horkou vodou a po pár minutách se rozpustilo.
Mezitím si alespoň můžete připravit ořechy a sušené ovoce na posypání, které nasekejte na menší kousky. Použít můžete třeba i nastrouhanou kůru z pomeranče nebo citronu, strouhaný kokos, čerstvé borůvky nebo cokoliv jiného.
Ve chvíli, kdy je máslo rozpuštěné, do něj přimíchejte agávový sirup, holandské kakao a sůl. Míchejte tak dlouho, dokud hmota nebude úplně hladká a bez hrudek. Kakao je z tohoto důvodu také lepší prosít.
Poté čokoládu vlijte do silikonových forem. Pokud nemáte formu přímo na čokoládové pralinky, můžete použít i běžné formy na muffiny a minimuffiny. Také jsem je použila, vznikly z nich ty malé kytičky.
Čokoládu nakonec posypte připraveným zdobením, použila jsem mandle, brusinky a kokos.
Pak už jen vložte formičky na pár minut do mrazáku a domácí hořká čokoláda je hotová! V pěkném balení se skvěle hodí třeba jako dárek pro někoho blízkého.
Dobrou chuť!