Domácí vanilkový extrakt
Pokud rádi pečete a chcete, aby chutě hotových dezertů a moučníků byly co nejintenzivnější a nejlepší, bez kvalitního vanilkového extraktu se prostě neobejdete. Dá se samozřejmě koupit (pozor, nepleťte si ho s umělým vanilkovým aromatem), ale větší radost Vám udělá, když si ho vyrobíte sami doma. :) Inspiraci jsem našla na blogu Chutě světa.
Budete potřebovat:
- vodku
- vanilkové lusky
- uzavíratelnou láhev
- ostrý nožík
Na každých 100ml vodky doporučuji použít nejméně jeden vanilkový lusk. Vanilkové lusky kupte raději na internetu, z nějakého ověřeného obchodu buď přímo pouze s vanilkovými lusky nebo s kořením. Lusky, které prodávají v obchodech, většinou bývají vyschlé, leží tam buhvíjak dlouho, a navíc se v intenzitě vůně nedají srovnávat s těmi opravdu kvalitními, masitými lusky. Já jsem použila vanilkové lusky z Indonésie (zůstalo mi ještě balení z Madagaskaru a vanilka Tahitensis, taktéž z Indonésie).
Výroba je tak jednoduchá, že jednodušší už ani být nemůže. :) Každý lusk podélně rozkrojte, ale ne úplně. Na jednom konci by měl zůstat spojený, tak, jak vidíte na obrázku níže.
Takto připravenou vanilku nastrkejte do připravené skleněné láhve (zrníčka neseškrabávejte) a zalijte čistou vodkou. Poté už jen zašroubujte víčko (použila jsem láhev s korkovým špuntem, ale snad se práce zadaří i tak :) a nechte lusky po dva měsíce louhovat. Během té doby láhev neotvírejte, ikdyž budete určitě zvědaví, pouze s ní občas zatřepejte.
Na první fotce vidíte budoucí extakt přímo po zalití, na druhé fotce asi po hodině louhování a na třetí fotce po čtyřiadvaceti hodinách. Jsem zvědavá, jak moc barva ještě zintenzivní po těch dvou měsících. :)
Hotový extrakt se jistě bude hodit i jako milý dárek pro Vám blízkého pekaře. :)
Přeji příjemné a voňavé pečení!
4 komentáře
Petra
Wow, toto musim vyzkouset (doma vodku nepijeme, ale pijeme kubansky rum, tak to snad taky pujde :) A jaky je nakonec ten Vas, po 2 mesicich luhovani?
katchenaa
No vidíte, musím udělat foto pro aktualizaci! :) Extrakt je teď úplně tmavý, lusky vůbec nejsou vidět. A musím říct, že pár kapek používám skoro do každého receptu, hlavně různým krémům dodá úžasnou chuť. :)
Petra
Tak, a uz se mi budouci vanilkovy extract luhuje :) Take musim napsat, ze se mi Vase web. stranky moc libi a zatim co jsem pekla, vsechno bylo absolutne uzasne (a jednoduche!)
katchenaa
Moc děkuji, Petro! Takové komentáře vždy potěší! :) Přeji Vám, ať s domácím extraktem vyrobíte mnoho vanilkově voňavých dobrot a ať Vám pečení stále přináší hodně radosti! :)