Hruškový páj s karamelem
Koláče prostě k podzimu patří. Jablečné, hruškové, dýňové… Těm naposledy jmenovaným jsem bohužel na chuť ještě nepřišla, snad se to jednou změní. :) Ale dnes tu pro Vás mám úžasně hřejivý hruškový páj v kombinaci s karamelem. Podzim vůbec není špatné období!
Na velkou koláčovou formu o průměru cca 30cm budete potřebovat (koláč na fotografiích je z poloviny dávky, ve formě o průměru 19cm):
- 320g hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- špetku soli
- 220g másla
- 110g podmáslí
- 5ks středních hrušek
- 100g krystalového cukru
- 30g hladké mouky
- 1 lžičku mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžíci citronové šťávy
- cca 200g karamelové omáčky – viz recept zde
- vejce na potření
- třtinový cukr na posypání
Těsto je stejné jako v receptu na jahodový koláč.
Mouku, sůl a cukr smíchejte dohromady. Přidejte změklé máslo spolu s podmáslím a rukama je dobře propracujte se suchými ingrediencemi. Pokud nemáte podmáslí, můžete ho v poměru 1:1 nahradit jogurtem a mlékem, tedy 55g jogurtu a 55g mléka. Zpracujte hladké těsto a dejte ho na půl hodiny odležet do lednice.
Mezitím oloupejte hrušky a nakrájejte je na menší kousky. V míse je promíchejte se skořicí, zázvorem, cukrem, moukou (tu můžete nahradit např. kukuřičným škrobem) a čerstvou citronovou šťávou. Hruškovou náplň dejte na chvíli stranou, ať se chutě hezky promísí.
Těsto vyndejte z lednice, rozdělte ho na poloviny a obě vyválejte na plát o průměru trochu větším než je průměr vaší koláčové formy. První plát na válečku opatrně přeneste do předem vymazané formy a upravte okraje. Přidejte nakrájené hrušky a polijte je karamelovou omáčkou (recept tu). Doporučuji ji před použitím na pár desítek sekund ohřát třeba v mikrovlnce, bude pak tekutější. Náplň přikryjte druhou polovinou těsta. Vrchní část můžete různě prořezat a z přebývajících okrajů můžete vykrájet třeba kytičky na ozdobu nebo uplést copánek kolem koláče.Páj potřete rozšlehaným vejcem a jemně posypte hrubším třtinovým cukrem. Pečte při 175°C zhruba 45-60 minut, podle velikosti Vaší formy.Přeji dobrou chuť! :)