Ostatní

Slaný karamel

Také milujete takové ty pravé karamelové bonbony, co se lepí na zuby, a karamelové příchuti dáváte přednost v jakémkoli dezertu? Zkuste si doma připravit lahodnou omáčku ze slaného karamelu, kterou si můžete ochutit kávu, zmrzlinový pohár, použít ji jako náplň do tartaletek či křehkých koláčů. Anebo ji ujídejte lžičkou jen tak! :)

Na cca 500ml karamelu si připravte:

  • 450g třtinového cukru
  • 500ml smetany ke šlehání
  • 2 špetky soli
  • 4 lžíce másla

Karamel pro jistotu dělám vždy z poloviční dávky, lépe se pak s celou hmotou pracuje.

Do hrnce se širším dnem nebo do pánve nasypte třtinový cukr (nebo klidně i klasický bílý řepný cukr) a na středním plameni cukr zahřívejte, začne se rozpouštět. Ničím karamel nemíchejte, pouze pánev můžete různě otáčet a naklánět, aby se cukr rozpustil rovnoměrně. Ve vedlejším hrnci rozehřejte smetanu ke šlehání spolu s máslem a solí.

Ve chvíli, kdy máte cukr kompletně rozpuštěný a karamel bude mít krásnou hnědozlatou barvu (je možné, že na některých místech se Vám cukr lehce přichytí a bude tmavší, ale pokud nebude vyloženě spálený, nevadí to, vše se krásně promíchá), odstavte hrnec z plotny a vlijte do karamelu horkou smetanovou směs. Postupujte ale velmi opatrně! Karamel zřejmě začne bublat a prskat. Stěrkou se snažte vše rozmíchat jak to půjde, ale počítejte se vznikem tvrdých karamelových hrudek. :) Vůbec nic se neděje, omáčku je totiž potřeba ještě pár minut zahřívat a tím se hrudky rozpustí.

Karamel tedy vraťte na plotnu a za stálého míchání opět zahřívejte, dokud směs nebude úplně hladká, bude to trvat několik minut. Poté ještě horký karamel vlijte do skleniček (doporučuji použít sítko, abyste zachytili případné nežádoucí kousky). Nechte ho vychladnout a poté omáčku uchovávejte v lednici, kde vydrží jedlá určitě dva týdny. :)

Tato karamelová dobrota se jistě hodí i jako milý jedlý dárek.

Karamel zcela neztuhne, stále bude takový hustě tekutý, tahavý. Pokud budete potřebovat, aby byl tekutější a lépe se s ním pracovalo, stačí ho na pár vteřin zahřát v mikrovlnce. 

Přeji dobrou chuť! :) 

j

Sharing is caring!

5 komentáře

  • Karolína Duskova

    Dobrý den,

    kde jsem udělala chybu, když žádné hrudky nevznikly 😁. Může to být spáleným karamelem?

    Děkuji

  • katchenaa

    Dobrý den, to asi ne. Myslím, že jste prostě jen byla šikovnější. :))

  • Martina

    Dlouho jsem hledala recept na karamel a zkoušela jsem ho a nikdy se mě nepovedl tak, abych byla spokojená a tak jsem musela kupovat předražený produkty, miluju karamel a nikdy doma nesmí chybět 🙂 včera jsem vyzkoušela recept podle vás… Poprvé se mě při rozpouštění cukru to připálilo, když jsem to nemíchala, takže ten šel do koše, ještěže to byla zkušební verze z půl dávky, ale říkala jsem si, že tomu dám ještě šanci tak jsem to zkusila podruhé a míchala cukr než se rozpustí, barvu a i se mě to povedlo bez velkých hrudek a dnes jsem to ochutnala a musím říct, že je luxusní a určitě si recept uložím a budu ho používat, je skvělý… Moc za něj děkuji