Moučníky, koláče, buchty

Jahodová roláda s mascarpone

Tato lehká piškotová roláda je ideálním moučníkem pro letní dny. Jahodová sezóna sice pomalu končí, ale jahody určitě budete moct nahradit i jiným ovocem, které budete mít zrovna doma. :)

na těsto budete potřebovat:

  • 4 vejce
  • 100g moučkového cukru
  • lžíci vanilkového cukru
  • 100g hladké mouky

na náplň:

  • 200g tučného tvarohu
  • 200g mascarpone
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • lžíci citronové šťávy
  • vanilkový cukr

  • cca 200g jahod
  • tři lžíce jahodové marmelády

Žloutky spolu s oběma druhy cukru vyšlehejte do pěny, bílky spolu se špetkou soli do pevného sněhu. Poté žloutky i bílky spojte dohromady a přisypte k nim 100g hladké mouky. Vše opatrně (nejlépe stěrkou, aby Vám neklesl sníh) vymíchejte do hladkého nadýchaného těsta a to rovnoměrně rozetřete na plech vyložený pečičím papírem.

Pečte při 200°C “dorůžova”, což by mělo být asi deset minut.

Upečený horký plát překlopte na čistou utěrku, pečicí papír sloupněte, ale nechte ho položený na těstě. Plát i s utěrkou a papírem srolujte, aby si těsto zvyklo na zatočený tvar a nechte ho vychladnout.

Mezitím si připravte náplň rolády. Omyté a očištěné jahody nakrájejte na malé kousky a vytvořte krém. V misce utřete mascarpone s cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou (nebo limetkovou :) šťávu. Nakonec přidejte tvaroh a vše vymíchejte do hladkého krému.

Vychladlý plát rozmotejte, potřete asi třemi lžícemi jahodové marmelády, na ni naneste krém (pár centimetrů u okraje, ke kterému budete roládu motat, nechte prázdných). Krém hustě posypte jahodami a znovu to celé zarolujte, pomáhejte si utěrkou nebo pečicím papírem, na kterém plát leží.
Hotovou roládu zamotejte do potravinové fólie a nechte ji par hodin v lednici odpočívat, nejlépe tedy přes noc.  

Poté už jen poprašte moučkovým cukrem a podávejte.

Přeji dobrou chuť!

Sharing is caring!

Jeden komentář