Dorty,  Moučníky, koláče, buchty

Kávový cheesecake

Tenhle úžasný cheesecake jsem dostala k loňským narozeninám od mého švagra. Když prý pořád peču dorty pro ostatní, měl by někdo nějaký upéct i mně… :)
Koukám, že je to na blogu již třetí kávový recept v řadě. Slibuju, že na nějaky čas poslední. :)

Připravte si:

  • 200g kakaových věnečků
  • 75g másla

  • 500g mascarpone
  • 2 vejce
  • 120ml silného espressa (+ instantní káva)
  • 120g cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

  • cca 80g kvalitní mléčné čokolády
  • cca 80ml smetany ke šlehání

Na fotkách jsem připravovala cheesecake z poloviční náplně (množství sušenek a másla na korpus zůstalo stejné) do dortové formy o průměru 19cm.

Jako první namelte kakaové věněčky (nebo i jiné oblíbené sušenky) najemno, spojte je se změklým máslem a namačkejte do dortové formy.

Tento recept je další variantou cheesecaku, který už na blogu mám (tehdy byl s kokosovou příchutí).
Do mísy odvažte krystalový cukr, mascarpone, přidejte dvě vejce a vanilkový extrakt. Vše vyšlehejte dohladka a přidejte 120ml vychladlého silného espressa. Pokud by se Vám náplň zdála být málo kávová, přidejte ještě práškovou instantní kávu. Já mám ráda intenzivní chutě, proto jsem přidala ještě dvě lžičky. :)
Můj oblíbený recept na cheesecake, který peču nejčastěji, sice obsahuje ricottu a proto je poměrně lehký. Ovšem tento recept s mascarpone je intenzivnější, hutnější a opravdu vynikající, určitě stojí za vyzkoušení.
Náplň vlijte do formy na připravený korpus a cheesecake vložte do trouby vyhřáté na 170°C a pečte přibližně 40 minut až hodinu.
Hotový cheesecake není úplně nejkrásnější, proto jsem se rozhodla polít ho ještě čokoládovou polevou. Na mírném plameni a za stálého míchání nechte rozehřát čokoládu spolu se smetanou ke šlehání. Vzniklou hladkou čokoládovou ganache rozetřete na upečený dort a celý ho dejte zcela vychladit do lednice, nejlépe do druhého dne.

Přeji dobrou chuť!

A toto byl ten skvělý narozeninový originál. :)

Sharing is caring!

5 komentáře

  • Katka

    Můžu se zeptat jestli množství ingrediencí v receptu je na tuto formu 19cm nebo na klasickou 24cm formu?
    Děkuju

  • katchenaa

    Tento recept je pro formu o průměru 19cm. Ale samozřejmě ho můžete použít i pro větší formu, jen podle toho přidejte více surovin na korpus (např. 300g věnečků a 115g másla, pokud byste použila jiné, sušší sušenky, možná bude potřeba více másla). Množství náplně může zůstat stejné. :)

  • Eva

    Dobrý den,na fotce máte cheesecake prosím ještě něčím bílým potřený,prosím co to je?
    Fěkuji eva

  • katchenaa

    Dobrý den, Evo. :) Cheesecake je politý pouze čokoládovou ganáží, návod je uveden v receptu… Pokud máte na mysli cheesecake, který je na posledních dvou fotkách, tak ten je bez polevy, pouze posypaný kakaem. Je to ten, který jsem dostala od švagra. :)

  • Martina

    Vůbec se mi nepovedl😶Tuk protéká, celá náplň mi div nevylezla z formy…poprvé jsem nedávala papír na pečení. Nevíte, v čem může být problém?