Jeden nejmenovaný člen naší rodiny tak dlouho básnil o kokosovém cheesecaku, který kdesi ochutnal, až jsem se také rozhodla jeden vyzkoušet. No, zkuste ho i Vy, je to božský dezert. :)

na dortovou formu o průměru 20cm si připravte:

  • 170g sušenek
  • 80g másla
  • 500g mascarpone
  • 120g kokosového mléka
  • 115g cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 vejce
  • šlehačka se lžicí kokosového mléka na ozdobu

Nejprve si připravte korpus. Namelte nebo rozdrťte asi 170g sušenek, ideálně použijte nějaké se zajímavější příchutí, skořicové, kakaové,… Já jsem použila jemné ovesné sušenky. K sušenkové drti přidejte 80g částečně rozehřátého másla a vše důkladně spojte. Vzniklou hmotu namačkejte do dortové formy a tu dejte prozatím stranou.

Ve větší míse dále vyšlehejte mascarpone spolu s cukrem a vejci do hladké hmoty. Možná bude lepší ulehčit si práci mixérem. K náplni pak přilijte vanilkový extrakt (popřípadě vanilkový cukr) a kokosové mléko. Opět vše smíchejte a náplň vlijte do dortové formy na připravený korpus.

V této fázi přípravy se nám doma stala humorná věc. :) Malý syn rád sedí vedle na lince a pozoruje mě při pečení a vaření. Obvykle do dění příliš nezasahuje, ale tentokrát neodolal pokušení a ve chvíli, kdy jsem nalila náplň na korpus, rozevřel dortovou formu a než jsem stihla zareagovat, dobrá polovina náplně se vylila po celé kuchyni… Proto mám výsledný koláč asi dvakrát nižší než měl původně být… Je to zkrátka miláček. :)

Cheesecake vložte do trouby vyhřáté na 175°C na přibližně 40 minut až hodinu.

Hotový cheesecake nejspíš nebude mít příliš vzhledný povrch, ale to vůbec navadí, stejně na něj patří šlehačková peřina. :) Smetanu tedy vyšlehejte spolu se lžicí kokosového mléka dotuha a potřete ji po povrchu vychladlého koláče. Nakonec ho ještě posypte stouhaným kokosem a třeba opraženými mandlovými plátky.

Koláč nechte zcela vychladnout v lednici, aby ztuhl a podávejte.

Přeji dobrou chuť!