Loupáčky a makovky
Sladkou makovou housku nebo makový loupák má rád snad každý. Co je lepšího než si dát k snídani loupáček s kakaem. :) Když si ho navíc připravíte doma a bude ještě chutnější než z obchodu, budete z něj mít ještě větší potěšení.
Na 12 loupáků nebo 6 housek si připravte:
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek teplého mléka
- 4 lžíce cukru
- špetku soli
- 1/2 kostky droždí
- 1/3 hrnku másla
- vanilkový cukr
- 1 žloutek
- kůru z jednoho citronu
- žloutek na potření
- nemletý mák na posypání
Příprava je stejná jako u většiny receptů z kynutého těsta. Ingredience smíchejte dohromady, hnětením zpracujte hladké, nelepivé těsto a nechte ho kynout. Dnes jsem poprvé místo másla použila kokosový tuk (bez vůně), očekávala jsem spíše nezdar, ale naopak! Loupáky jsou snad ještě nadýchanější než jindy. A také zdravější. Doporučuji nevynechávat citronovou kůru, jednou jsem na ni zapomněla a loupáčky byly mdlé. Tyto makovky nejsou moc sladké, takže pokud víte, že máte radši sladší chutě, přidejte více cukru.
Celkem jsem pospíchala, takže jsem těsto nechala kynout u topení pouze něco přes půl hodiny, ale jak vidíte, stačilo to.
Poté vykynuté těsto rozdělte na dvanáct dílů a tvarujte loupáky. Nebojte se, že jsou moc tenké, v troubě se krásně nafouknou. Pokud chcete plést housky, těsto rozdělte na šest dílů, každý dále na tři další prameny a zaplétejte klasické copánky.
Makovky na plechu potřete žloutkem a pořádně posypte nenamletým mákem. Nechte je chvíli kynout a pak pečte v troubě vyhřáté na 175°C asi 10 až 15 minut, dokud nebudou krásně zlaté.
Přeji dobrou chuť!
2 komentáře
Petra
Dnes jsem konecne vyzkousela a jsou moc dobre, jen tam priste dam trochu vic cukru. Do testa jsem podle Vasi rady dala kokosovy tuk a opravdu to vubec nic spatneho neprovedlo. Priste ale zkusim s maslem pro srovnani :)
katchenaa
Děkuji za komentář, Petro! :) Ano, opravdu jsou poměrně málo sladké, peču je hlavně pro malého syna… Asi to množství cukru v receptu trochu poupravím. :)