Moučníky, koláče, buchty,  Vánoce

Medovníčky

Tento recept mě naprosto uchvátil. :) Medovníčky jsem ochutnala před pár dny na návštěvě u našich přátel a byly úžasné! Chutí se hodně podobají klasickému velkému medovníku, který si velká většina naší rodiny oblíbila (recept zde). Takže bylo jasné, že do svého repertoáru budu muset zařadit i tyto malé medovníčky, protože budou mít velký úspěch. :)

Medovníčky po upečení potřebují pár dní odpočívat, aby dostatečně změkly a zvláčněly, takže pokud je plánujete zařadit mezi vánoční cukroví, máte nejvyšší čas začít! Nebudu lhát, není to rychlý recept, ale výsledek za trochu námahy nepochybně stojí!

Na 40-50ks si připravte:

  • 120g másla
  • 100g medu
  • 140g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 2 lžičky sody
  • 500 g hladké mouky
  • 1 karamelové salko
  • 250g másla
  • povidla
  • drť z pár korpusových koleček
  • vlašské ořechy

Změklé máslo zpracujte spolu s medem, moučkovým cukrem a dvěma vejci do řidšího těsta. Nakonec přisypte hladkou mouku smíchanou s jedlou sodou a vše hněťte tak dlouho, dokud Vám nevznikne hladké těsto. To pak zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice. Ideálně do druhého dne, ale pokud Vás tlačí čas, bude stačit i půlhodina. :)

Uleželé těsto vyválejte na tenký plát, třeba jako když se chystáte na linecké cukroví, a vykrajujte menší kolečka. Vykrajovala jsem skleničkou na sekt, měla menší průměr než moje ostatní kulatá vykrajovátka. Z těsta jsem vykrájela šest plechů koleček.

Kolečka pečte na 175°C, asi šest až osm minut, dokud nebudou mít krásnou medovou barvu. Jak vidíte, v troubě trochu povyskočí a stanou se z nich jakési placaté piškoty. :)

Pár koleček si dejte stranou, použijete je na obalení (rozemlela jsem necelé dva plechy). Na každý dortíček budete potřebovat tři piškoty. První vždy potřete povidly, druhý krémem, který jste vyšlehali ze změklého másla a zkaramelizovaného salka (není podmínkou, také jsem použila obyčejné). Pokud budete mazat opravdu poctivě, možná Vám krém nebude stačit… Také musím většinou přidělat. Medovníček zakončete třetím piškotem. Tyto věžičky dejte asi na hodinu ztuhnout lednice, aby se Vám při obalování nerozjížděly.

Mezitím si rozemelte korpusy, které jste si předtím dali stranou, a spolu s nimi rozdrťte ještě asi dvě hrsti vlašských ořechů.

A nyní nastává nejhorší část přípravy… :) Zpevněné medovníčky jedne po druhým pomažte ze všech stran krémem ze salka a másla a obalte v drti korpusů a ořechů. Hotové medovníčky opět dejte do lednice a za pár dní budou krásně uleželé. 

Dobrou medovou chuť přeji! :)

Sharing is caring!

45 komentáře

  • JARKA

    Vypada to bajecne.Chci letos udelat na vanoce.Prosim o info.Hotove medovničky musi zustat v lednici.Nebo se pak mohou dat do krabicky.Dekuji.

  • katchenaa

    Dobrý den, Jarko, určitě bych medovníčky uchovávala v lednici, už jen kvůli krému, který obsahuje máslo. :)

  • Míla

    Dobrý den, v receptu uvádíte povidla – to jako švestková? A nebo je to krajové označení pro marmeládu? Díky

  • Lenka

    Dobrý den, recept vypadá úžasně a plánuji ho na Vánoce vyzkoušet. Jen se chci zeptat: píšete, že jste použila normální salko, nechala jste ho však před otevřením povařit? Tedy zkaramelizovat? Děkuji :)

  • katchenaa

    Dobrý den, Lenko, salko jsem povařit nenechala (nedělám to ani když peču velký medovník), ale podle původního receptu by zkaramelizované být mělo. :) Tak ať Vám medovníčky chutnají! :)

  • babi

    Salko je hodně sladké, já používám místo něho krém z másla a (pudingu) uvařeného ze 1/4 l mléka a Maizeny(kukuřičný škrob). Vykrajovat se s kolečky (dle rp 2 plechy), která pak rozdrtíme je zbytečnost. Na plechu upeču všechny odkrojky z těsta, které zbyly po vykrojení koleček. :-D

  • Renata

    Děkuji za recept dnes se do nich pustím medovník milujeme předem jsem si uvařila i domácí karamelové salko :)

  • Marcela

    Já už do medovníku používám jen zakysanou smetanu z cukrem, není to tak sladké a hutné — je to super!!!!!

  • Marcela

    Já používám do medovníku nyní jen nápln ze zakysané smetany+ cukr. Není to tak sladké a hutné , jak karamel mléko + máslo

  • katchenaa

    Nejsem si úplně jistá, loni nám vydržely asi týden (než se snědly)… Takže týden určitě. :)

  • katchenaa

    Ano, smetanou s cukrem (tedy střídavě se salkem) promazávám velký medovník, je to příjemně osvěžující. :)

  • katchenaa

    Děkuji Vám za komentář. :) Máte pravdu, vykrajovat kolečka na rozdrcení je zbytečné, vůbec mi to nedošlo, když jsem je pekla poprvé! :D Recept upravím.

  • Jarka

    Medovníčky jsou naprosto úžasné!!! Křehké, jen se rozplývají na jazyku.

  • Natália

    Medovníčky napečené a namazane už sa nevieme dočkať až ich ochutnáme ,neskúšali ste toto cesto použiť aj na ten váš veľký medovník?Čítala som recept a odrádza má príprava toho cesta neviem či by som to zvládla.Cesto na malé medovníčky bolo hotové raz dva.Ten veľký medovník vyzerá skvele.

  • katchenaa

    Z tohoto těsta jsem velký medovník péct nezkoušela… Ten se totiž skládá z karamelovomedových placek a je více “vlhký”. :) Tyto malé medovníčky jsou více buchtovité (což mi také všichni milovníci velkého medovníku neustále připomínají :)). Určitě se nemáte čeho bát, příprava placek není složitá. Vyzkoušejte a uvidíte, který recept Vám bude vyhovovat více! :)

  • Lenka

    Boli FAMOOOOOZNE, mali neskutocny uspech, dakujem za uzasny recept 👍👏👏👏

  • Hana

    Musím pochválit medovníčky jsou skvělé.Jen jsem je vyndala až po štědrém dnu (zapomněla jsem na krabici) a proto se snědly rychle Hana

  • Nikola

    Dobrý deň,množstvo 40-50 ks je celých medovníčkov alebo sa to týka len koliesok? Ďakujem

  • Nadja

    Dobrý den, bylo by možné upéct placku na celý plech a teprve po upečení vykrajovat kolečka? – Podobně jako se dělají “macešky”, ale ty jsou z litého těsta.

  • katchenaa

    Dobrý den, možná, že by to šlo.. vykrajovat hned po vytažení z trouby, když by byl plát ještě horký. Ale vyzkoušené to nemám. Každopádně by to usnadnilo hodně práce. :)

  • Anna

    Když řeknu medovník, cítím koření, jako hřebíček atd. v receptu je postrádám!

  • katchenaa

    Já mám s medovníkem spojený spíše med a hodně sladkou chuť. :) Koření mi jde spíše k perníku. Nicméně děkuji za zajímavý názor, je vidět, že každý má jiné chutě. :)

  • katchenaa

    Dobrý den,
    tomto Vám bohužel neporadím, nevím… Třeba v sešenkách bych se vejce vynechat nebála, ale v medovníku to vyzkoušené nemám. Nicméně teoreticky by to mohlo jít, zkaramelizovaný med by hmotu mohl udržet pohromadě… Vyzkoušejte to třeba jen na polovině dávky a uvidíte. Držím palce! :)

  • Maggie

    Dneska jsem dodelala a jsou naprosto výborné. Moc Vám děkuji za skvělý recept! 😋 Medovníčky jsem navíc pokapala čokoládou, jako to je na Marlence a vypadají ještě lépe😊

  • Petra

    Dobrý den,Tak mám také hotovo. Tak se těším až ochutnáme. Nedávala jsem povidla,pouze krém. Plnila jsem poctivě a v lednici máme 70 kusů.;-)

  • Ali

    Dobrý den, vyzkoušela jsem vyválet 2 velké placky na plech, upéct a teprve potom vykrajovat. A povedlo se :-) Zbytky jsem v pohodě rozdrobila.

  • Štěpánka

    Hezký Advent,
    těsto je úžasné, teď jsem suroviny vymíchala roboticky a těsto je úžasně vláčné.
    Těším se na hotové medovníčky 👈👌

  • Iris

    Dneska jsem vyzkoušela tyto mini medovnicky a povedly se!! Jsou vynikajici a už se těším až je ochutnám za tři dny pěkně uležené!! Moc děkuji za receptík! Budu dále doporučovat 👌

  • Jana

    Dobry den Katko,
    Loni na Vanoce zdobily medovnicky take nas stul a rovnou rikam, ze jsou vyborne. Konecna faze mazani je sice pekna piplacka ale stoji bez diskuze za to. Zarazuji je do tradicniho vanocniho repertoaru :). Kdybyste nekde ulovila osvedceny recept na kosicky s orechovou naplni byla bych Vam tez vdecna.
    Dekuji za krasne inspirace na Vasem blogu,
    Jana

  • katchenaa

    Dobrý den, Jano, moc Vám děkuji za krásný komentář, potěšila jste mě! Já jsem o těchto Vánocích medovníčky nestihla a dodatečně mě to mrzí.. :) A ořechové košíčky jsou i moje srdcovka, nějaké recepty vyzkouším a případně se podělím. :) Přeji hezký den, Katka

  • Ala1011

    Prosím tyto medovníčky jsou peklo 😨 předloni jsem je zkoušela na Vánoce a letos jsem musela zdvojnásobit dávku, jak byly rychle pryč! Jsou neskutečně dobré a jen se rozplývají na jazyku 😍 Partner už na Vánoce nevyžaduje nic jiného za cukroví 😅 moc děkuji za recept 🔝

  • A

    Medovnicky jsem dělala loni a nemam šanci je letos vynechat, všichni si je zadaji-manzel,děti,sestra.. Díky, super vánoční voňavé cukrovi

  • Jana

    Dobrý den, letos děláme medovnicky potřetí, už si bez nich nedokážeme Vánoce představit. Všichni, kdo zatím ochutnali, byli nadšení. Moc děkuji za recept, neznám lepší cukroví 🥰.. Krásné svátky přeju!

  • Lenka Misíková

    Letos jsem pekla poprvé a musím říct, že opravdu super….recept sedí, s těstem se pěkně pracuje a ani to ‘matlání’ s krémem mi nevadilo. Jen jsem nevykrajovala ze všeho kolečka, ale ke konci jsem upekla jen placku (na drť).Díky za recept😉!

  • Jana

    Od te doby co jsem si přečetla tento recept,dělám ho každý rok a musím říct, že není nikdo komu by nechutnalo.Velký dík za něj. Ráda bych od Vás měla recept na velký medovnik.Jaja