Tento dort je stálicí našich rodinných oslav, peču ho několikrát do roka a neskromně se pochlubím, že kupovaný medovník už nikdo z naší rodiny nechce. Recept je možná trochu časově náročný, ale určitě není nijak složitý.

Na dort o průměru 25-30cm si připravte:

  • 400g hladké mouky
  • 300g cukru
  • 1 máslo
  • 3 vejce
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 salko
  • 1 máslo
  • 2 zakysané smetany
  • moučkový cukr

Vejce, cukr, máslo, med a mouku se sodou dáme do mísy a ve vodní lázni vše mícháme tak dlouho, dokud se všechny suroviny nespojí a hmota nezkaramelizuje.

Když je těsto hotové, roztíráme ho na pečicí papír do kruhu tak velkého, jak velký bude talíř, podle kterého budeme vykrajovat placky. Těsto Vám musí vystačit na šest placek, snažte se je tedy dělat co nejslabší. Pečeme každou placku zvlášť na 180°C asi 10 minut (opět to poznáte pohledem, placka by měla mít hezkou, medovou barvu, ne moc světlou ani připálenou). Nejlepší je používat na roztírání široké stěrky, které používají na roztírání krémů, tak bude placka na všech místech přibližně stejné silná a nebude se připalovat. Používám tři plechy zároveň, takže roztírám placky téměř nepřetržitě a mám poměrně rychle hotovo. :)

Mezitím si můžete připravit krémy, budou dva. Jeden z nich bude ze dvou zakysaných smetan a moučkového cukru. Cukr přidejte dle chuti, ale doporučuji s ním šetřit, neuškodí, když bude krém spíše lehce nakyslý, celý dort bude sladký až dost.

Na druhý krém smíchejte máslo se salkem. Je dobré dát salko do mísy, do něj na kousky přikrájet celé máslo a nechat chvíli povolit při pokojové teplotě. Máslo změkne a krém se lépe rozmíchá.collkage

Upečené placky si tedy překlopte z pečicího papíru na prkénko nebo vál a z ještě horkých placek vykrajujte podle velkého talíře kulaté pláty. Kdybyste nechali placky vychladnout, ztvrdnou a budou se při krájení lámat. Odkrojky si dávejte stranou, namelete je a hotový dort s nimi posypete.

Když jsou placky upečené a krémy vyšlehané, čeká Vás moje nejmíň oblíbená činnost. :) Lepení, mazání a posypávání dortu. Střídavě tedy placky promazávejte krémy. Ideální je začít smetanovým krémem, aby Vám na poslední patro a vlastně i obvod dortu zbyl krém ze salka, který je hutnější a lépe drží. Když tedy máte pomazaný celý dort, posypte ho rozemletým korpusem, pořádně i po stranách a máte hotovo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Medovník upečte den či dva před podáváním, je lepší, když je dostatečně odleželý. :) Dobrou chuť!OLYMPUS DIGITAL CAMERA