Pain au lait
Pain au lait (doslovně mléčné chleby, houstičky) můžeme nazývat také snídaňovými brioškami, protože ještě teplé k snídani chutnají úplně nejlíp, s máslem a nějakou dobrou marmeládou… :)
Na dvanáct kusů si připravte:
- 500g polohrubé mouky
- 70g másla
- 1 vejce + žloutek
- 60g cukru
- 1/2 lžičky soli
- 220g mléka
- 20g droždí
- 1 žloutek na potření
Když tyhle houstičky připravuji k snídani, obvykle večer zadělám těsto a ráno peču, abychom je měli ještě teplé a máslo se na nich krásně roztékalo. Peču je z poloviční dávky, šest kousků je pro nás čtyři množství přesně tak akorát.
Do mísy rozdrobte droždí, k němu přisypte cukr, přilijte trochu vlažného mléka a nechte vzejít kvásek.
Dále přidejte vejce a žloutek, rozehřáté máslo, sůl, zbytek mléka a půl kila polohrubé mouky. Důkladným hnětením zpracujte hladké těsto a to nechte na teplém místě alespoň dvě hodiny kynout. Další mouku nepřidávám, po vykynutí bude těsto ideální a nebude se lepit.
Vykynuté těsto rozdělte na dvanáct stejných částí (jednotlivé kousky těsta si vážím, abych měla jistotu, že budou stejné). Každou houstičku pak chvilku hněťte a vytvarujte do hladkého válečku. Houstičky skládejte na plech a pokud se je chystáte upéct až ráno, dejte plech do lednice.
(Pokud chcete bochánky péct ihned, každý dvakrát nařízněte ostrým nožem a nechte ještě asi hodinu až dvě kynout při pokojové teplotě. Těsně před vložením do trouby houstičky potřete žloutkem rozšlehaným s trochou vody.)
Nyní nastává pro někoho ta nejnáročnější část přípravy. Ráno vstaňte asi tři hodiny před plánovanou snídaní, vyndejte houstičky z lednice a nařízněte je. Bagetky nechte kynout a jděte opět spát. :)
Asi po dvou hodinách rozpalte troubu na 180°C, před vložením do trouby houstičky potřete rozšlehaným žloutkem a pečte je asi patnáct minut.
Přeji dobrou chuť a krásný začátek nového dne! :)