Francouzské recepty,  Pečivo

Pain au lait

Pain au lait (doslovně mléčné chleby, houstičky) můžeme nazývat také snídaňovými brioškami, protože ještě teplé k snídani chutnají úplně nejlíp, s máslem a nějakou dobrou marmeládou… :)


Na dvanáct kusů si připravte:

  • 500g polohrubé mouky
  • 70g másla
  • 1 vejce + žloutek
  • 60g cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 220g mléka
  • 20g droždí
  • 1 žloutek na potření

Když tyhle houstičky připravuji k snídani, obvykle večer zadělám těsto a ráno peču, abychom je měli ještě teplé a máslo se na nich krásně roztékalo. Peču je z poloviční dávky, šest kousků je pro nás čtyři množství přesně tak akorát.

Do mísy rozdrobte droždí, k němu přisypte cukr, přilijte trochu vlažného mléka a nechte vzejít kvásek.
Dále přidejte vejce a žloutek, rozehřáté máslo, sůl, zbytek mléka a půl kila polohrubé mouky. Důkladným hnětením zpracujte hladké těsto a to nechte na teplém místě alespoň dvě hodiny kynout. Další mouku nepřidávám, po vykynutí bude těsto ideální a nebude se lepit.

Vykynuté těsto rozdělte na dvanáct stejných částí (jednotlivé kousky těsta si vážím, abych měla jistotu, že budou stejné). Každou houstičku pak chvilku hněťte a vytvarujte do hladkého válečku. Houstičky skládejte na plech a pokud se je chystáte upéct až ráno, dejte plech do lednice.
(Pokud chcete bochánky péct ihned, každý dvakrát nařízněte ostrým nožem a nechte ještě asi hodinu až dvě kynout při pokojové teplotě. Těsně před vložením do trouby houstičky potřete žloutkem rozšlehaným s trochou vody.)

Nyní nastává pro někoho ta nejnáročnější část přípravy. Ráno vstaňte asi tři hodiny před plánovanou snídaní, vyndejte houstičky z lednice a nařízněte je. Bagetky nechte kynout a jděte opět spát. :)

Asi po dvou hodinách rozpalte troubu na 180°C, před vložením do trouby houstičky potřete rozšlehaným žloutkem a pečte je asi patnáct minut.

Přeji dobrou chuť a krásný začátek nového dne! :)

Sharing is caring!