Rybízový koláč s drobenkou
Občas je potřeba mít v záloze nějaký jednoduchý a rychlý recept, když Vás třeba přepadne náhlá chuť na něco sladkého. Takovou klasickou rychlovkou je třeba rybízový koláč s drobenkou.
Budete potřebovat následující ingredience:
- 250g polohrubé mouky
- 150g moučkového cukru
- 150g másla
- 4 vejce
- 1 lžičku prášku do pečiva
- vanilkový cukr
- šťávu z půlky citronu
- špetku soli
- rybíz
- hrubou mouku, cukr krystal, máslo
Je to opravdu snadné. Nejprve utřete vejce s cukrem, přidejte rozehřáté nebo alespoň změklé máslo a zbytek surovin. Protože jsem tentokrát pekla v malé formě 20x25cm, vystačila jsem si jen s půlkou ingrediencí.
Těsto vlijte na vymazaný plech a posypte ho rybízem nebo jiným ovocem, které doma zrovna máte. Výborné by byly určitě třeba i švestky nebo meruňky. Já jsem měla v mrazáku zásoby rybízu z léta.
Dále si připravte drobenku (nebo “žmolenku”, jak se říká u nás doma :). Důkladně rukama propracujte hrubou mouku, cukr a změklé máslo do požadované konzistence. Obvykle se radí použít stejný poměr od všech tří surovin, ale já dávám více mouky, protože mám raší drobenku křupavější. V tomto bodě jsem taky využila zásoby z mrazáku. :) Když jsem před nedávnem pekla kynuté koláče, udělala jsem drobenky více a zamrazila. Nic se s ní nestane a Vám to příště ulehčí práci.
Pečte při 175°C asi 40 minut nebo dokud nezezlátnou okraje.
Dobrou chuť!