Tvarohovo-makový mřížkový koláč
Pod vánočním stromečkem jsem našla knihu receptů na úžasné koláče od Apetitu, takže z ní budu v nejbližší době čerpat inspiraci. Dnešní recept je s drobnými úpravami prvním z nich. Sice u mě většinou na plné čáře vyhrávají koláče z kynutého těsta, ale i tento je vynikající. A kombinace chutí obou náplní je prostě báječná… :) Brzy jsem litovala, že jsem ho neupekla z celé dávky, jen se po něm zaprášilo.
Na formu o průměru cca 30x40cm budete potřebovat:
- 380g hladké mouky
- 1 lžíci kypřicího prášku
- 180g másla
- 75g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
tvarohová náplň:
- 750g polotučného tvarohu
- 2 bílky
- 2 žloutky
- 150g cukru
- špetku soli
- strouhanou kůru z půlky citronu
- 1 vanilkový pudink
maková náplň:
- 200g mletého máku
- cca 150-200ml mléka
- 50g moučkového cukru
- 50g drcených piškotů
- 2 vejce
- 3 lžíce švestkových povidel
- 2 lžíce marmelády
Změklé máslo utřete s cukrem, poté do něj zapracujte vejce a naposledy mouku smíchanou s kypřicím práškem. Z ingrediencí vytvořte soudržné těsto, to nechte alespoň půl hodiny odpočívat v lednici a vrhněte se na přípravu náplní.
Začněte třeba tou tvarohovou. :) Do mísy vyklepněte tři tvarohy, k nim přidejte cukr, špetku soli, žloutky, citronovou kůru a pudinkový prášek a vše smíchejte. Dále si vyšlehejte tuhý sníh a přidejte ho do tvarohové směsi.
Na makovou náplň smíchejte mletý mák, rozdrcené piškoty, moučkový cukr, vejce a povidla. Takto to stálo v původním receptu, nicméně náplň byla přilíš hutná a tuhá a nebylo možné ji po tvarohové náplni hladce rozetřít. Takže jsem hroudy máku posbírala, znovu přesunula do mísy, přilila k němu asi deci a půl až dvě deci mléka a hned se s náplní lépe pracovalo. Vy se této komplikaci vyvarujte a přilijte mléko do máku dříve. :)
Nyní vyndejte těsto z lednice, jeho část (zhruba třetinu) si dejte stranou, použijete ji později na vytvoření mřížky. Těsto vyválejte na tenký plát dostatečně velký na to, aby pokryl plochu a boky koláčové formy nebo pekáčku, který se chystáte použít. Plát pomocí válečku přesuňte do vymazané formy a rádýlkem nebo nožem ořežte přebytečné těsto. Poté začněte s nanášením obou náplní, nejprve tvarohovou, poté makovou.
Ze zbytku těsta nařežte tenké proužky a vytvořte na koláči mřížku. Nehezké okraje můžete zakrýt tenkými copánky.
Pečte při 180°C asi 50 minut.
Mřížku hotového koláče potřete marmeládou rozmíchanou s několika lžícemi vody, bude pak hezky vláčná a lesklá.
Dobrou chuť!
9 komentáře
Magdaléna
Dobrý den, koláč je naprosto famózní! Vyzkoušela jsem, tvaroh i mák máme doma velmi rádi a koláč rychle mizí z plechu :) Potřela jsem ho marmeládou z bílého rybízu a všem to moc chutnalo, tak jí tam příště namažu víc. Díky za super recept! Vaše stránky jsou skvělé, peču skoro každý recept, co zveřejníte na blog!
katchenaa
Dobrý den, Magdaléno, děkuji za krásný komentář! :) Moc si vážím každé zpětné vazby a takových milých slov obzvlášť. Marmeláda z bílého rybízu zní skvěle, určitě se na koláč výborně hodí!
Hana
Dobrý den,hledala jsem recept na koláč mák – tvaroh a náhodou viděla Vaše fotky,které se mi líbily a tak jsem recept vyzkoušela. Je skvělý, vše se přesně povedlo. Trochu jsem se bála rozetřít mák na tvaroh,ale vážně to jde 🙂👍
Measha
Výborný koláč, doporučuji. Jen to chce trpělivost při vyvalování těsta :)
Lucie Marešová
Dobrý den, chci se zeptat, jestli doporučíte do receptu vaničkový nebo “kostkový” tvaroh? Děkuji moc, Lucie
katchenaa
Dobrý den, Lucie, já používám tvaroh ve vaničce. :)
SYLVA DRÁBKOVÁ
Na fotce vypadá překrásně, takový jsem ještě nevyzkoušela /pouze s tvarohem/, tak mě ihned zaujal. Hned zítra vyzkouším. Dík moc za recept.
Romana Štěpánová
Dobrý den,
chci se zeptat, zda se maková náplň má povařit a nebo se vše pouze smíchá a takto se nanese na koláč? Četla jsem podobné recepty a všude makovou náplň nejprve svařili.
Děkuji.
Romana
Lucie
Dobrý den, koláč je výborný!!! Moc děkuji za recept 👍😊