Zázvorové sušenky
Pokud máte rádi štiplavou chuť zázvoru, určitě si tyto sušenky zamilujete. Jsou křehké, po zázvoru trochu pikantní a přidaná melasa jim dodává lehce netradiční chuť. Jsou báječné a moje oblíbené!
Suroviny potřebné pro upečení asi 60ks sušenek:
- 150g másla
- 150g třtinového cukru
- 100g melasy
- 1 vejce
- 400g hladké mouky
- 2 lžičky sody
- 1/2 soli
- 1 skořice
- 2 mletého zázvoru
- 100g kandovaného zázvoru
- cukr krystal na obalení
Nejprve ušlehejte máslo spolu s cukrem do pěny. Poté přidejte vejce, melasu, hladkou mouku se sodou, nakonec koření a kandovaný zázvor nasekaný na menší kousky. Zpracujte hladké, hutné těsto, nejlepším nástrojem jsou v tomto případě ruce. :)
Melasa je tmavý, hustý sirup, který vzniká lisováním cukrové třtiny (nebo cukrové řepy, ale my dnes použijeme tu třtinovou). Dá se použít jako zdravější sladidlo, obsahuje o polovinu méně kalorií než cukr a navíc jsou v ní uchovány spousty vitamínů a minerálů. Spolu s kandovaným zázvorem, který má skvělé antibakteriální a protizánětlivé účinky, ji seženete snad v každé zdravé výživě.
S těstem můžete ihned pracovat. Tvořte kuličky asi o velikosti vlašského ořechu a vršek každé kuličky před vložením na plech ponořte do krystalového cukru.
Na plechu nechte mezi sušenkami dostatečné rozestupy, při pečení se trochu “roztečou”.
Pečte při 180°C, asi 10 minut. Ale dejte pozor, sušenky se vespod snadno připálí, možná díky té melase, takže je často kontrolujte.
Nejvíce bych tyto sušenky přirovnala k perníčkům, díky jejich výrazné kořeněné chuti. Pro děti je ovšem úplně nedoporučuji, i přesto, že je zázvor zdraví velmi prospěšný, v některých případech může vyvolat pálení žáhy nebo bušení srdce, a proto by se mu malé děti měly spíše vyhýbat.
Dobrou chuť!