Dorty

Jahodový “red velvet” dort s makronkami

Už je takovou tradicí, že každý rok peču dort k sestřiným narozeninám. Letos jsem se rozhodla, že jako korpus použiji místo klasického piškotu tzv. červený samet (“red velvet”) a protože je tento korpus poměrně hutný, nechtěla jsem ho kombinovat s těžkým máslovým krémem. Takže jsem použila smetanový krém s jahodami a na ozdobu dortu jsem upekla pár makronek. :)

Tedy, abych pravdu řekla, nejsou to úplně klasické makronky, pracovně jsme je nazvali “peponky”. Nejsou totiž z mandlí jako pravé makronky, ale hlavní ingrediencí jsou zde lískové oříšky. Sestra je silný alergik na ořechy, ale lískové jí kupodivu nedusí. :) A protože vždycky básnila o tom, jak by si přála makronky ochutnat, rozhodla jsem se jí to přání alespoň částečně splnit.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na korpus budete potřebovat:

  • 1 hrnek másla
  • 2 hrnky cukru
  • 6 vajec
  • 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 200g zakysané smetany
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • červené potravinářské barvivo

na krém:

  • 250g mascarpone
  • 420ml smetany ke šlehání
  • moučkový cukr dle chuti
  • asi hrst rozmixovaných jahod
  • pár nakrájených jahod
  • vaničku čerstvých jahod
  • makronky – recept zde

Nejprve v robotu zpracujte změklé máslo tak, aby v něm nezůstaly žádné hrudky. Pokud bude máslo opravdu dostatečně povolené, nebude třeba ho třít dlouho, doporučuji použít nějaké kvalitnější, aby se nesrazilo. Poté k máslu přidejte cukr, lehce promíchejte a dále do směsi vklepávejte jedno vejce po druhém. Každé další vejce přidejte až potom, co to předešlé robot zpracuje.

collsage

Ve vedlejší míse si vytvořte suchou směs z mouky, kakaa a jedlé sody. Je lepší mouku i kakao prosít, abyste pak v těstě neměli hrudky. Tuto směs přisypte do robotu k máslu a vejcím a důkladně vše promíchejte. Jako poslední do těsta přidejte zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a červené barvivo, lepší je použít práškové, gelová barviva mívají méně intenzivní barvy. Nemusíte s barvivem příliš šetřit, ať je samet pořádně rudý. :)collxage

Těsto nalijte do dortové formy (použila jsem formu o průměru 19cm), klepněte s ní o linku, aby v těstě nezůstaly vzduchové bublinky a pečte asi hodinu při 180°C. Než korpus z trouby vytáhnete, zapíchněte doprostřed špejli, abyste se ujistili, že je skutečně hotový.

Mezitím si připravte krém. Jeho výroba je opravdu jednoduchá. V míse spojte dohromady mascarpone a moučkový cukr, poté přidejte pevnou šlehačku, rozmixované čerstvé jahody a pár jahod nakrájených na malé kousky. Pokud se Vám bude krém zdát málo sladký,  můžete ho dosladit podle Vaší chuti. collyage

Hotový a zcela vychladlý korpus rozkrojte na čtyři díly a každý plát bohatě promažte krémem a proložte plátky jahod. Krémem dort pomažte i po stranách a širokou stěrkou se snažte povrch co nejvíce uhladit. Protože mi dort lehce ujížděl na jednu stranu, dala jsem ho na chvíli do lednice, aby trochu ztuhnul a poté jsem ho narovnala a znovu uhladila. Nakonec dort dozdobte pár kousky čerstvých jahod, na boky dortu přilepte pár makronkových korpusů a nahoru dejte několik hotových makronek. Jako jejich náplň jsem použila ganache z bílé čokolády, tedy rozehřátou bílou čokoládu s trochou smetany (ale pozor, čokoládu rozehřívejte pouze chviličku, aby z ní byla hustá hmota, pokud ji zahřejete moc, bude příliš tekutá a na krém bude nepoužitelná, protože už neztuhne).collaxge

Pokud se chystáte dort servírovat až další den než kdy ho připravujete, dejte si stranou trochu krému, abyste v den D mohli opravit malé prasklinky na povrchu, které jsou bohužel pro nahé dorty typické.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Přeji Vám dobrou chuť!OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Sharing is caring!