Makronky. Tyhle mále kulaté sladkosti mě straší už pár let. Je pro mě výzva stále se v jejich pečení zdokonalovat. Pokud se na makronky chystáte poprvé, nejspíš se Vám nepovedou, raději budu upřímná. :) Ale poradím Vám pár tipů, které mi pomohly k úspěchu.

Na cca 30 makronek si připravte:

  • 95g mletých mandlí
  • 160g moučkového cukru
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 2 bílky
  • 50g cukru
  • 120g tmavé čokolády
  • 150ml smetany ke šlehání

Začněte přípravou suché směsi. Mandle si můžete namlít doma anebo rovnou koupit mandlovou moučku v obchodě. V každém případě Vám radím mleté mandle raději přesít, abyste oddělili příliš velké kousky. Do mandlí přisypte (opět přes síto) moučkový cukr a dvě lžíce kakaa. Vše důkladně promíchejte.

collagvsae

Ze dvou bílků (bílky musí mít pokojovou teplotu!) si ušlehejte sníh, ale ne příliš pevný, aby netvořil špičky. Přisypte do něj cukr krystal a šlehejte dál, dokud sníh nebude pevný a lesklý.

A nyní přichází asi nejdůležitější fáze přípravy. Sníh po částech přimíchávejte do suché směsi, postupujte opatrně a míchejte stěrkou osmičkovým pohybem. Záleží na tom, aby byl sníh dobře zapracovaný, ale zároveň nesmí být směs přešlehaná. Byla by příliš tekutá a makronky by byly křehké a nedržely by tvar. Ideální těsto by mělo pomalu stékat ze stěrky a tvořit za sebou stopu v těstě.cosčllage

Když máte těsto hotové, přesuňte ho do zdobicího sáčku (jednorázové jsou nejlepší) a ustřihněte rovnou špičku. Pokud máte silikonovou šablonu na makronky, máte usnadněnou práci. Pokud nemáte, můžete si fixou namalovat na spodní stranu pečicího papíru kolečka o průměru 3-5cm nebo si kolečka na papír vyznačte mokrou skleničkou. Tvořte makronky tak, že do středu koleček vytlačujete tolik hmoty, aby se vytvořily hrudky jako na fotce. Těsto nenanášejte žádnými krouživými pohyby, pouze do středu. S plechem poté klepněte o linku, aby se uvolnil vzduch a trochu se ztratila špička, která zůstala po zdobicím sáčku.

Makronky nechte alespoň půl hodiny oschnout při pokojové teplotě. Před vložením do trouby by se povrch makronek neměl lepit na prsty. Pokud makronky nemají tu správnou konzistenci, lepit se budou třeba i po dvou hodinách.coddllage

Nejvíce se mi osvědčilo péct makronky při 150-160°C (v tomto případě se hodí mít teploměr do trouby), deset minut. Ale upozorňuji, že každá trouba je jiná. Ve starší troubě se mi lépe pekly při nižší teplotě a déle… musíte si sami ozkoušet, jak peče ta vaše. :) Jestliže makronky praskají, zřejmě je pečete na moc vysoký stupeň.

Celý ten průběh vždycky sleduji jako v kině. Nejvíc mě baví fáze, kdy se začnou tvořit nožky u prvních makronek. :) Po deseti minutách troubu vypněte, otevřete dvířka a chvíli nechte makronky odpočívat. Pokud byste jim ihned způsobili velký teplotní šok, nožky by mohly hodně klesnout. Nechte je nejdřív vychladnout a až poté je sundávejte z plechu.

Makronky slepujte krémem vytvořeným z rozehřáté tmavé čokolády a smetany ke šlehání. Krém nechte před nanášením taktéž chvíli vychladnout, aby nebyl tolik tekutý. Po slepení dejte makronky do lednice, krém se tak zpevní.

A voilà! Nádherný francouzský dezert máte hotový!collagzufe

Správné makronky by měly mít již zmíněnou nožku, tedy takový ten pás bublinek vespod každého korpusu, hladký nepopraskaný povrch, jsou křehké, lehce křupavé a uprostřed krásně vláčné.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bon appétit!  :)OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA