Čokoládové makronky
Makronky. Tyhle mále kulaté sladkosti mě straší už pár let. Je pro mě výzva stále se v jejich pečení zdokonalovat. Pokud se na makronky chystáte poprvé, nejspíš se Vám nepovedou, raději budu upřímná. :) Ale poradím Vám pár tipů, které mi pomohly k úspěchu.
Na cca 30 makronek si připravte:
- 95g mletých mandlí
- 160g moučkového cukru
- 2 lžíce holandského kakaa
- 2 bílky
- 50g cukru
- 120g tmavé čokolády
- 150ml smetany ke šlehání
Začněte přípravou suché směsi. Mandle si můžete namlít doma anebo rovnou koupit mandlovou moučku v obchodě. V každém případě Vám radím mleté mandle raději přesít, abyste oddělili příliš velké kousky. Do mandlí přisypte (opět přes síto) moučkový cukr a dvě lžíce kakaa. Vše důkladně promíchejte.
Ze dvou bílků (bílky musí mít pokojovou teplotu!) si ušlehejte sníh, ale ne příliš pevný, aby netvořil špičky. Přisypte do něj cukr krystal a šlehejte dál, dokud sníh nebude pevný a lesklý.
A nyní přichází asi nejdůležitější fáze přípravy. Sníh po částech přimíchávejte do suché směsi, postupujte opatrně a míchejte stěrkou osmičkovým pohybem. Záleží na tom, aby byl sníh dobře zapracovaný, ale zároveň nesmí být směs přešlehaná. Byla by příliš tekutá a makronky by byly křehké a nedržely by tvar. Ideální těsto by mělo pomalu stékat ze stěrky a tvořit za sebou stopu v těstě.
Když máte těsto hotové, přesuňte ho do zdobicího sáčku (jednorázové jsou nejlepší) a ustřihněte rovnou špičku. Pokud máte silikonovou šablonu na makronky, máte usnadněnou práci. Pokud nemáte, můžete si fixou namalovat na spodní stranu pečicího papíru kolečka o průměru 3-5cm nebo si kolečka na papír vyznačte mokrou skleničkou. Tvořte makronky tak, že do středu koleček vytlačujete tolik hmoty, aby se vytvořily hrudky jako na fotce. Těsto nenanášejte žádnými krouživými pohyby, pouze do středu. S plechem poté klepněte o linku, aby se uvolnil vzduch a trochu se ztratila špička, která zůstala po zdobicím sáčku.
Makronky nechte alespoň půl hodiny oschnout při pokojové teplotě. Před vložením do trouby by se povrch makronek neměl lepit na prsty. Pokud makronky nemají tu správnou konzistenci, lepit se budou třeba i po dvou hodinách.
Nejvíce se mi osvědčilo péct makronky při 150-160°C (v tomto případě se hodí mít teploměr do trouby), deset minut. Ale upozorňuji, že každá trouba je jiná. Ve starší troubě se mi lépe pekly při nižší teplotě a déle… musíte si sami ozkoušet, jak peče ta vaše. :) Jestliže makronky praskají, zřejmě je pečete na moc vysoký stupeň.
Celý ten průběh vždycky sleduji jako v kině. Nejvíc mě baví fáze, kdy se začnou tvořit nožky u prvních makronek. :) Po deseti minutách troubu vypněte, otevřete dvířka a chvíli nechte makronky odpočívat. Pokud byste jim ihned způsobili velký teplotní šok, nožky by mohly hodně klesnout. Nechte je nejdřív vychladnout a až poté je sundávejte z plechu.
Makronky slepujte krémem vytvořeným z rozehřáté tmavé čokolády a smetany ke šlehání. Krém nechte před nanášením taktéž chvíli vychladnout, aby nebyl tolik tekutý. Po slepení dejte makronky do lednice, krém se tak zpevní.
A voilà! Nádherný francouzský dezert máte hotový!
Správné makronky by měly mít již zmíněnou nožku, tedy takový ten pás bublinek vespod každého korpusu, hladký nepopraskaný povrch, jsou křehké, lehce křupavé a uprostřed krásně vláčné.
Bon appétit! :)
14 komentáře
Stáňa
Dobrý den,
mohu se zeptat, prozradila byste mi, z jaké stránky převážně nakupujete různé formičky a vykrajovátka? Líbí se mi Vaši dětští medvídci a růžové cupcakes apod. :-)
A právě i makronky vypadají opravdu krásně a chtěla bych je vyzkoušet a dát jako dárek. :-) Jen právě nevím, odkud si to pořídit, protože ne každé nádobí je v kuchyni použitelné.
Vaše stránka je moc krásná, určitě se budu inspirovat. :-)
katchenaa
Dobrý den,
moc Vám děkuji za pochvalu! :)
Vykrajovátka a formičky mám z různých obchodů, nedá se říci, kde nakupuji nejvíce… Třeba ta forma na dětské medvídky je z Orionu (obchod s domácími potřebami), podložka pro pečení makronek z Tescomy, někdy narazím na krásné věci třeba v Nanu Nana… Občas něco koupím i na Ebay, ale většinou jen třeba plechová vykrajovátka, silikonovým pomůckám z neověřených zdrojů se vyhýbám.
Držím palce,aby se Vám makronky povedly! Sama jsem je teď dávala jako dárek a myslím, že měly úspěch. :)
Stáňa
Děkuji moc za odpověď! Určitě se po tom podívám. :-)
Žanet
Tak po roce jdu znovu zkusit makronky. Tentokrát jsem si vybrala Váš recept. Už jen když jsem ho četla mě přišel ze všech nejjednodušší a i pobavil. Snad i já budu s kinem spokojená a aspoň trochu se povedou. :)
katchenaa
Děkuji moc! Tak držím pěsti, aby se Vám makronky povedly a snad se tedy pobavíte i u toho pečení! :)) Já jsem zrovna dneska pozorovala kávové… :)
Anička
Dobrý den, právě jsem makronky dopekla a jsou naprosto úžasné! Zatím nejlepši pokus, moc děkuji za recept. Cely Váš blog je úžasný, ráda budu čerpat, díky! Ať se daří 😀
Veronika
Děkuji za super recept. Je jednoduchý a rychlý 👍
Sára
Dobrý deň, ako robíte farebné macaronky.
katchenaa
Dobrý den, toto je pro mě velmi aktuální dotaz, zrovna je peču do zásoby na synovu oslavu narozenin. :) Barevné peču trochu jiným způsobem, také se chystám (snad během měsíce) jejich výrobu popsat.
Bara
Krásně vše napsáno… Dnes také zkusím poprvé makronky… A také bych moc uvítala recept na barevné makronky 😂
Jste skvělá… Fakt klobouk dolů. Hezký den
Bara
Bara
Dnes jsem dělala a ty “nožičky” mám hodně vytekle… Nevím čím to je. Dala bych sem fotku, ale nevím jak ji vložit 😔
katchenaa
Děkuji za komentář. :) Recept na barevné makronky taky jednou bude… ale nemůžu slíbit kdy. Potřebovala bych, aby měl den aspoň třicet hodin! :)
katchenaa
Asi vím, o čem píšete, Báro. Toto se mi stávalo, když bylo těsto příliš husté nebo když jsem přešlehala sníh. Ovšem těch příčin může být více, chce to opravdu trénink.. :/
Pavla
Dobrý den, zkoušela jsem makronky a těsto mi straštně zhousto, nedokážete mi prosím říci v čem by to mohlo být, myslí,že jsem gramáž dodržela, mám takový dojem, že mi to udělal sníh, je to možný, děkuji