Domácí rohlíky
Tyto kynuté rohlíky jsou ideálním tipem na skvělou večeři. Sice to není úplně rychlý recept, ale stojí za to ho vyzkoušet.
Na 12 rohlíků budete potřebovat:
- 350g polohrubé mouky
- 150g hladké mouky
- 40g droždí
- 260ml vody
- 20g oleje + 1 lžíce sádla
- 1 lžíce medu
- 1 a 1/2 lžičky soli
Ingredience zpracujte do hladkého těsta. Je možné, že bude potřeba přidat více vody nebo mouky, to uvidíte během hnětení. Vůbec se nebojte přidaného medu, ve výsledné chuti není poznat. Pokud máte doma hnětač, můžete nechat těsto zpracovat robotem. Pokud nemáte, trochu si procvičíte svaly. :) Ale menší námaha se určitě vyplatí. Kdysi jsem četla, že Italové veškerá těsta a těstoviny zpracovávají ručně, protože věří, že energie, kterou do jídla vloží, se neztratí. Naopak, dodá mu ještě lepší chuť. Donedávna jsem se touto moudrostí řídila a všechna těsta jsem hnětla ručně. Nyní, na rodičovské dovolené, už jsem ráda za svého robotického pomocníka a část práce mu ráda svěřím.
Těsto tedy pečlivě zpracujte v hladkou, nelepivou hmotu a nechte asi hodinu kynout na teplém místě.
Rohlíky můžete tvarovat dvěma způsoby. Buď si těsto rozdělíte na dva kusy, každý z nich vyválíte alespoň přibližně dokulata, rozdělíte na šest částí (viz obrázek) a od nejširších částí jednotlivých rohlíků rolujte směrem ke středu.
Druhý způsob je ten, že si těsto rozdělíte na 12 stejných kousků a opět necháte chvíli kynout. Potom válíte jednotlivé kousky na oválky, které opět srolujete. Vznikne Vám rulička, kterou ještě dlaněmi poválejte, aby byla delší.
Z každého způsobu tvarování Vám vznikne trochu jiný tvar rohlíku (viz obrázek níže, 1. obrázek – první způsob tvarování).
Rohlíky vyložte na plech, potřete vejcem a popsypte například hrubou solí, kmínem, sezamem, a podobně.
Opět nechte ještě asi půl hodiny kynout a pečte 15-20 minut na 180°C.
Rohlíky jsou nejlepší ještě teplé, s čerstvým máslem. Jsou krásně nadýchané, křupavé a voňavé.
Dobrou chuť! :)
3 komentáře
Zuzka
Rohliky jsou opravdu výborné. Nedavno jsem zkoušela jiny recept na housky a nebylo to vůbec dobre. Tohle je skvělé, děkuji!
Zuzka
Pecka! Vynikající
Veronika
Úžásný recept na rohlíky! Nikdy jsem nejedla lepší a ostatní doma jsou taky mooc spokojení. Děkuji.