Jahodový mřížkový koláč
Tenhle koláč jsem upekla jen tak, aby nebyl prázdný stůl… Neplánovala jsem o něm psát, ale sešlo se mi tolik žádostí o recept, že jsem prostě musela. :) Koláč je vynikající, mimochodem. :)
na velkou koláčovou formu o průměru 30cm budete potřebovat:
- 320g hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- špetku soli
- 220g másla
- 110g podmáslí
- 1kg jahod
- 100g krystalového cukru
- 70g třtinového cukru
- 30g kukuřičného škrobu
- špetku soli
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
Recept jsem převzala z jednoho amerického blogu. Koláč na fotografiích jsem pekla z polovičného množství surovin, ve formě o průměru 19cm.
Mouku, sůl a cukr smíchejte dohromady. Přidejte změklé máslo spolu s podmáslím a rukama je dobře propracujte se suchými ingrediencemi. Pokud doma zrovna nemáte podmáslí, můžete ho v poměru 1:1 nahradit jogurtem a mlékem, tedy 55g jogurtu a 55g mléka. Zpracujte hladké těsto a dejte ho na půl hodiny odležet do lednice. Mezitím si omyjte a očistěte asi kilo jahod. Jahody nakrájejte na plátky, dejte do mísy a přisypte k nim oba druhy cukru, kukuřičný škrob, sůl, zázvor a vymačkejte na ně asi dvě lžíce čerstvé citronové šťávy. Vše důkladně promíchejte a dejte jahody stranou, škrob se do nich vsákne a jahody pustí šťávu.Těsto vyndejte z lednice, rozdělte ho na poloviny a z jedné vyválejte plát o průměru trochu větším než je průměr vaší koláčové formy. Na válečku ho opatrně přeneste do předem vymazané formy a upravte okraje. Na spodní plát dejte jahodovou náplň. Druhou polovinu těsta také vyválejte a rádlem ho rozdělte na několik proužků. Ty poté pokládejte na náplň tak, aby vytvořily mřížku. Z případného zbytku těsta můžete uplést copánek okolo okraje koláče. Mřížku potřete rozšlehaným vejcem a posypte hrubým třtinovým cukrem.
Koláč pečte při 175°C asi 45-60 minut, podle velikosti Vaší formy. Doporučuji dát si během pečení pod formu ještě plech, je možné, že bude z koláče vytékat šťáva. Po vytažení z trouby nechte koláč vychladnout, aby se Vám nepotrhal, a můžete ho podávat.
2 komentáře
Petra
Dobry večer Kacko, Poprvé jsem pekla s rebarborou -nebyly jahody😊 byl skvělý.no a dnes už s jahodami tak jsem zvědavá až zakrojime. Ale nepochybuji o tom,že bude báječný, jako vše vyzkoušené od vás.jste prostě TOP! 😊
Jarda31
Tak tento recept je pecka! Já dělal zatím jen klasický mřížkový koláč podle https://www.pomodo.cz/recepty/linecky-mrizkovy-kolac-s-tvarohem zrovna minulý týden, ale spojení s jahodami a váš recept je prostě TOP! Moc děkuji, Jarin