Jahodový “red velvet” dort s makronkami
Už je takovou tradicí, že každý rok peču dort k sestřiným narozeninám. Letos jsem se rozhodla, že jako korpus použiji místo klasického piškotu tzv. červený samet (“red velvet”) a protože je tento korpus poměrně hutný, nechtěla jsem ho kombinovat s těžkým máslovým krémem. Takže jsem použila smetanový krém s jahodami a na ozdobu dortu jsem upekla pár makronek. :)
Tedy, abych pravdu řekla, nejsou to úplně klasické makronky, pracovně jsme je nazvali “peponky”. Nejsou totiž z mandlí jako pravé makronky, ale hlavní ingrediencí jsou zde lískové oříšky. Sestra je silný alergik na ořechy, ale lískové jí kupodivu nedusí. :) A protože vždycky básnila o tom, jak by si přála makronky ochutnat, rozhodla jsem se jí to přání alespoň částečně splnit.
Na korpus budete potřebovat:
- 1 hrnek másla
- 2 hrnky cukru
- 6 vajec
- 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 2 lžíce holandského kakaa
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 200g zakysané smetany
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- červené potravinářské barvivo
na krém:
- 250g mascarpone
- 420ml smetany ke šlehání
- moučkový cukr dle chuti
- asi hrst rozmixovaných jahod
- pár nakrájených jahod
- vaničku čerstvých jahod
- makronky – recept zde
Nejprve v robotu zpracujte změklé máslo tak, aby v něm nezůstaly žádné hrudky. Pokud bude máslo opravdu dostatečně povolené, nebude třeba ho třít dlouho, doporučuji použít nějaké kvalitnější, aby se nesrazilo. Poté k máslu přidejte cukr, lehce promíchejte a dále do směsi vklepávejte jedno vejce po druhém. Každé další vejce přidejte až potom, co to předešlé robot zpracuje.
Ve vedlejší míse si vytvořte suchou směs z mouky, kakaa a jedlé sody. Je lepší mouku i kakao prosít, abyste pak v těstě neměli hrudky. Tuto směs přisypte do robotu k máslu a vejcím a důkladně vše promíchejte. Jako poslední do těsta přidejte zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a červené barvivo, lepší je použít práškové, gelová barviva mívají méně intenzivní barvy. Nemusíte s barvivem příliš šetřit, ať je samet pořádně rudý. :)
Těsto nalijte do dortové formy (použila jsem formu o průměru 19cm), klepněte s ní o linku, aby v těstě nezůstaly vzduchové bublinky a pečte asi hodinu při 180°C. Než korpus z trouby vytáhnete, zapíchněte doprostřed špejli, abyste se ujistili, že je skutečně hotový.
Mezitím si připravte krém. Jeho výroba je opravdu jednoduchá. V míse spojte dohromady mascarpone a moučkový cukr, poté přidejte pevnou šlehačku, rozmixované čerstvé jahody a pár jahod nakrájených na malé kousky. Pokud se Vám bude krém zdát málo sladký, můžete ho dosladit podle Vaší chuti.
Hotový a zcela vychladlý korpus rozkrojte na čtyři díly a každý plát bohatě promažte krémem a proložte plátky jahod. Krémem dort pomažte i po stranách a širokou stěrkou se snažte povrch co nejvíce uhladit. Protože mi dort lehce ujížděl na jednu stranu, dala jsem ho na chvíli do lednice, aby trochu ztuhnul a poté jsem ho narovnala a znovu uhladila. Nakonec dort dozdobte pár kousky čerstvých jahod, na boky dortu přilepte pár makronkových korpusů a nahoru dejte několik hotových makronek. Jako jejich náplň jsem použila ganache z bílé čokolády, tedy rozehřátou bílou čokoládu s trochou smetany (ale pozor, čokoládu rozehřívejte pouze chviličku, aby z ní byla hustá hmota, pokud ji zahřejete moc, bude příliš tekutá a na krém bude nepoužitelná, protože už neztuhne).
Pokud se chystáte dort servírovat až další den než kdy ho připravujete, dejte si stranou trochu krému, abyste v den D mohli opravit malé prasklinky na povrchu, které jsou bohužel pro nahé dorty typické.
Přeji Vám dobrou chuť!