Višňová crostata
Tenhle koláč peču dost často. :) Je ideální pro příležitosti, kdy se k Vám chystá návštěva, a Vy chcete upéct něco rychlého a hlavně dobrého ke kávě. V crostatě se výborně doplňují sladkokyselé chutě, je to vlastně taková snadnější varianta lineckého koláče.
Na dva střední koláče si připravte:
- 125g studeného másla
- 250g hladké mouky
- 110g cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- špetku soli
- višňový džem
- plátky mandlí
- vejce na potření
Ze všech ingrediencí ručně zpracujte těsto a v ideálním případě ho nechte asi půl hodiny odležet v lednici. Pokud to ale z časových důvodů není možné, můžete s ním pracovat ihned. Rozdělte těsto na dvě části a na pečicím papíře vyválejte na cca třímilimetrové kulaté pláty. Ty na několika místech propíchněte vidličkou, potřete višňovým džemem a posypejte mandlovými plátky (popř. i mraženými třešněmi). Višňový džem je prověřený, doporučuji nepoužívat jiný, například jahodový je příliš sladký a koláči by chyběla ta výrazná kyselost.
Přehněte okraje, potřete je rozšlehaným vejcem a jemně posypejte hrubým třtinovým cukrem (není nutné).
Koláče pečte asi půl hodiny při 180°C.
Přeji dobrou chuť! :)
.
4 komentáře
Dagmar Janíková
Dobrý den, můžu se vás zeptat jakou značku džemu používáte? Díky za odpověď
katchenaa
Dobrý den, používám úplně obyčejný Višňový džem extra z řady Purissima, což je zřejmě privátní značka Penny marketu. :)
Tereza Němcová
Dobrý den, dnes jsem upekla Váš jablečný mřížkový koláč a jsem v sedmém nebi :) proto už pokukuji po dalším mlsání a zaujalo mě, že uvádíte dva mírně odlišné recepty na těsto na crostatu (višňový a borůvkový). Důvodem je rozdílná náplň, nebo jde o překlep? Díky moc, Terka
katchenaa
Dobrý den, jsem moc ráda, že Vám náš oblíbený jablečný koláč také chutnal! :)) U těch crostat se nejedná o překlep, jsou to prostě dva rozdílné recepty. Ale oba jsou podle mého moc dobré. :) Těsto u tohoto višňového koláče je o něco sladší, proto je dobré pomazat ho výrazně kyselým džemem.