Moučníky, koláče, buchty

Višňová crostata

Tenhle koláč peču dost často. :) Je ideální pro příležitosti, kdy se k Vám chystá návštěva, a Vy chcete upéct něco rychlého a hlavně dobrého ke kávě. V crostatě se výborně doplňují sladkokyselé chutě, je to vlastně taková snadnější varianta lineckého koláče.

Na dva střední koláče si připravte:

  • 125g studeného másla
  • 250g hladké mouky
  • 110g cukru
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • špetku soli
  • višňový džem
  • plátky mandlí
  • vejce na potření

Ze všech ingrediencí ručně zpracujte těsto a v ideálním případě ho nechte asi půl hodiny odležet v lednici. Pokud to ale z časových důvodů není možné, můžete s ním pracovat ihned. Rozdělte těsto na dvě části a na pečicím papíře vyválejte na cca třímilimetrové kulaté pláty. Ty na několika místech propíchněte vidličkou, potřete višňovým džemem a posypejte mandlovými plátky (popř. i mraženými třešněmi). Višňový džem je prověřený, doporučuji nepoužívat jiný, například jahodový je příliš sladký a koláči by chyběla ta výrazná kyselost.

Přehněte okraje, potřete je rozšlehaným vejcem a jemně posypejte hrubým třtinovým cukrem (není nutné).

Koláče pečte asi půl hodiny při 180°C.

Přeji dobrou chuť! :)
.

Sharing is caring!

4 komentáře

  • katchenaa

    Dobrý den, používám úplně obyčejný Višňový džem extra z řady Purissima, což je zřejmě privátní značka Penny marketu. :)

  • Tereza Němcová

    Dobrý den, dnes jsem upekla Váš jablečný mřížkový koláč a jsem v sedmém nebi :) proto už pokukuji po dalším mlsání a zaujalo mě, že uvádíte dva mírně odlišné recepty na těsto na crostatu (višňový a borůvkový). Důvodem je rozdílná náplň, nebo jde o překlep? Díky moc, Terka

  • katchenaa

    Dobrý den, jsem moc ráda, že Vám náš oblíbený jablečný koláč také chutnal! :)) U těch crostat se nejedná o překlep, jsou to prostě dva rozdílné recepty. Ale oba jsou podle mého moc dobré. :) Těsto u tohoto višňového koláče je o něco sladší, proto je dobré pomazat ho výrazně kyselým džemem.