Francouzské recepty,  Moučníky, koláče, buchty

Tartelettes au chocolat

Jeden recept na tartaletky už tu na blogu mám, konkrétně na tartaletky se slaným karamelem, naleznete ho zde. Další náplní, která se k těmto křehkým košíčkům skvěle hodí, je samozřejmě čokoláda. Čokoládový krém, kterým se plní, je naprosto úžasný! A jeho příprava je mnohem snadnější než příprava karamelu. Pokud byste ale byli obzvláště mlsní, můžete obě varianty spojit do jedné a připravit tartaletky s karamelem vespod a čokoládou navrchu, to by byla teprve hříšná kombinace. :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na asi 20 tartaletek budete potřebovat následující suroviny:

  • 150g hladké mouky
  • špetku soli
  • 75g cukru krupice
  • 75g másla
  • 1 žloutek
  • 1 lžíci vody
  • 260g hořké čokolády
  • 100g mléčné čokolády
  • 210ml smetany ke šlehání

Smíchejte mouku s cukrem a solí, přídejte rozehřáté máslo a zpracujte jakousi drobenku. Poté přidejte žloutek a vodu (pokud bude těsto hodně drobivé, přidejte ještě trošku vody), suroviny pořádně zapracujte a dejte odležet do lednice alespoň na půl hodiny.

Poté těsto vyválejte na tenký plát (klidně ještě tenčí než mám já) a vykrajujte z něj kolečka skleničkou, která má o trochu větší průměr než je průměr formiček, ve kterých budete tartaletky péct. Jak jsem už psala dříve, pokud nemáte plech přímo na tartaletky, klidně můžete využít třeba i formičky na muffiny.

Kolečka natlačte do formiček, dna propíchněte vidličkou, aby se nevyboulila, a vysypte luštěninami. Pomohou udržet tvar košíčků. Na jednom francouzském blogu jsem viděla i způsob, kdy se těsto přikrylo potravinovou fólií, vysypalo se moukou a přikrylo další vrstvou fólie. Výsledek byl hezčí, protože košíčky měly po upečení krásně hladká dna, ne jako moje tartaletky. Protože jsem tentokrát neměla tolik času, použila jsem právě ty fazole. :) Příště ale určitě vyzkouším mouku.collageutf

Pečte při 175°C dorůžova.

Během pečení si připravte čokoládovou náplň. Je to vážně jednoduché. Ve vodní lázni rozpusťte spolu se smetanou ke šlehání tmavou a mléčnou čokoládu. Je potřeba krém stále míchat. Když se čokoláda rozpustí a hmota je krásně hladká, máte hotovo. Teď už zbývá jen krém opatrně nalít do upečených košíčků a tartaletky nechat v chladu ztuhnout.
Přeji dobrou chuť!OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sharing is caring!