Crème brûlée
Už jste někdy ochutnali crème brûlée? Pokud ano, jistě na něj s láskou a chutí vzpomínáte. :) Křupavá karamelová krusta, smetanový krém plný pravé vanilkové chuti… Pokud jste tento božský francouzský dezert ještě neměli, tak to hned napravte! Určitě si ho oblíbíte.
Budete potřebovat:
- 700 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový lusk
- 6 žloutků
- 65g krystalového cukru
- špetku soli
- třtinový cukr na vytvoření karamelové krusty
Přiznávám, že crème brûlée už se mi parkrát v životě nepovedl. Zkoušela jsem různé recepty a stávalo se mi, že se mi více či méně srazil. Ale pak jsem objevila tento recept. :) Je tak snadný a skvělý, že žádný neúspěch s ním nehrozí.
Nejprve rozehřejte troubu na 150°C, vanilkový lusk podélně rozkrojte a seškrábejte z něj semínka. Do hrnce vlijte smetanu ke šlehání, vanilková semínka k ní přihoďte a nakonec do hrnce vložte i celý (třebaže už “prázdný”) vanilkový lusk. Smetanu pomalu přiveďte k varu.
V míse vedle si zatím smíchejte žloutky s cukrem a špetkou soli, pouze vše dobře spojte dohromady, nešlehejte do pěny. Do této žloutkové směsi pomalu vlijte horkou smetanu, ale postupujte opravdu pomalu a nezapomeňte míchat, aby se směs nesrazila. A to je v podstatě celé. :)
Teď jen směsí naplňte malé zapékací keramické misky. Existují různé velikosti a tvary těchto misek, nejvhodnější jsou asi nižší misky s větším průměrem, bude na nich totiž více lahodného karamelu.
Misky vložte do pekáčku a naplňte ho vroucí vodou tak, aby byly misky asi do tříčtvrtin ponořené. Pekáček s miskami vložte do trouby a pečte asi dvacet až třicet minut. Pokud s miskami lehce zatřesete a povrch krémů se stále bude tekutě třást, je potřeba nechat je péct ještě chvilku, hotové se budou třást jako želé. :) Po vychladnutí bude mít crème brûlée pudinkovou konzistenci.
Na upečené a vychladlé “pudinky” nasypte vrstvu hnědého cukru (lépe karamelizuje, použít lze i bílý cukr) a flambovací pistolkou vytvořte karamel. Jestliže flambovací pistolku nevlastníte, můžete karamel vytvořit i v troubě použitím funkce grilu. Misky přitom vložte na nejvyšší možnou pozici. Gril zapněte na střední stupeň a párkrát karamel zkontrolujte, jestli se nezačíná pálit.
Poté už jen lžičkou jemně rozbijte karamelovou krustu (také vzpomínáte na Amélii z Montmartru? :) a nechte si chutnat!
k