Moučníky, koláče, buchty

Borůvkovo-kokosové cupcaky

Tyto roztomilé minidezerty budou ozdobou každé letní oslavy. Kombinace kokosu a borůvek je prostě báječná a ikdyž je jejich příprava maličko zdlouhavá, času investovaného do výroby těchto cupcaků nebudete litovat. :)

na cca 35ks minicupcakes (forma na minimuffiny z Tescomy) nebo cca 14ks velkých cupcakes si připravte:

  • 210g polohrubé mouky
  • 110g cukru krystal
  • špetku soli
  • 1/2 lžíce kypřicího prášku
  • 110g kokosového oleje
  • 2 vejce
  • 110g kokosového mléka
  • vanilkový extrakt

  • borůvkovou marmeládu

  • 100g gervais
  • 150g másla
  • špetku soli
  • 150g moučkového cukru
  • vanilkový extrakt
  • cca 1 lžíci rozmixovaných borůvek

  • strouhaný kokos
  • čerstvé borůvky

Jako první upečte muffiny. Já cupcaky nejraději připravuji v miniverzích, protože na velké cupcaky si netroufne každý host. Minidortík ochutná skoro každý a když mu zachutná, prostě si vezme další. :) Nejprve smíchejte suché ingredience a poté zapracovávejte ty tekuté jako je kokosové mléko, kokosový olej, vejce a vanilkový extrakt. Pokud se Vám těsto zdá být příliš hutné, nařeďte ho ještě trochou mléka.

Těsto vlijte do formy na muffiny (jak jsem psala výše, používám formu na minimuffiny z Tescomy) a pečte klasicky při 175°C dokud nevyběhnou (pro jistotu ještě otestujte špejlí).

Mezitím, než muffiny vychladnou, si můžete připravit krémy, oba mají stejný základ. Změklé máslo utřete spolu s moučkovým cukrem a špetkou soli. Recept jsem převzala z amerického blogu, proto jsem opět z původního receptu ubrala skoro 100g cukru, přesto se někomu může zdát krém stále dost sladký. Množství cukru si tedy raději upravte podle sebe. K hladkému máslu přidejte krémový sýr, klidně gervais, lučinu, philadelphii, může být i mascarpone. Opatrně sýr s máslovým základem propojte, ale nešlehejte příliš dlouho, aby Vám krém nezhrudkovatěl. Polovinu krému přesuňte do cukrářského sáčku zakončeného hladkou zdobicí špičkou. Do druhé poloviny krému přidejte asi lžíci povařených a rozmixovaných borůvek, které krém krásně obarví (v původním receptu bylo použito fialové barvivo, ale to mi přišlo zbytečné). Tento borůvkový krém dejte do sáčku s ozdobnou špičkou.

Do vychladlých muffinů udělejte menší zdobicí špičkou dírky, do kterých naneste borůvkovou marmeládu (opět můžete použít cukrářský sáček, je to rychlejší než lžičkou). Poté muffiny ozdobte prvním krémem dle obrázku a posypte je strouhaným kokosem. Dortíky zakončete druhým krémem a můžete dozdobit čerstvými borůvkami.

Nechte je chviličku ztuhnout v lednici a podávejte.

Přeji dobrou chuť!

Stejný recept, pouze méně borůvek ve druhém krému. :)

 

Sharing is caring!