Bezlepkové recepty,  Ostatní

Celiak u nás doma

Když byly synovi zhruba čtyři roky, úplnou náhodou jsme zjistili, že pravděpodobně trpí celiakií. Neměl vůbec žádné “typické” příznaky, ale v krvi měl pozitivní protilátky. Tehdy jsem se hodně vyděsila a ve dne v noci řešila, co to pro nás všechny bude znamenat a jaké změny ve stravování budeme muset podstoupit. Nicméně následné vyšetření neprokázalo žádné poškození v synově zažívacím traktu, a nebylo tedy nutné přistoupit k bezlepkové dietě. Ulevilo se mi a spoléhala jsem na to, že syn bude nadále pouze sledován na gastroenterologii a jeho stav se nebude zhoršovat.

Bohužel, v říjnu loňského roku už se poškození prokázalo a bezlepková dieta se stala nevyhnutelnou. Opět jsem začala mírně hysterčit a jako první jsem začala zjišťovat možnosti bezlepkového stravování v synově škole (právě nastoupil do první třídy). Ty byly bohužel nulové a proto jsme Kryštofa museli přeložit na jinou, vzdálenější školu, která ovšem bezlepkové obědy nabízí.

Největší obavy jsem ale měla samozřejmě z toho, jak budu dál vařit a péct a mou paniku násobil fakt, že syn je tvor velice vybíravý a bez problémů sní přibližně pět druhů jídel. :)

Nakonec, s půlročním odstupem, musím říct, že moje obavy byly celkem zbytečné. Nebo tedy minimálně dost zveličené. Domácí vaření a pečení vůbec není tak náročné, jak jsem si zpočátku představovala. Hlavní jídla, na která jsme zvyklí, jsou většinou přirozeně bezlepková a když už výjimečně potřebuji zahustit třeba omáčku, jen sáhnu po té správné bezlepkové směsi místo klasické pšeničné mouky. Když máme těstoviny, prostě uvařím dva druhy, lepkové a bezlepkové. Bramborové knedlíky už vařím bezlepkové i pro nás, používám na ně mimojiné kukuřičnou mouku, takže jsou pak hezky žluté a chutí jsou úplně stejné jako lepkové.

můj první bzl dort :)

Jediný větší problém byl s pečivem, to z obchodu mi připadá naprosto nepoživatelné, navíc poměrně drahé, a upřímně jsem se bála, že takto chutná veškeré pečivo bez lepku. Naštěstí mi tehdy sestra poslala odkaz na facebookovou skupinu o nějakém “Jurečkovi” a ten “Jureček”, tedy chleba s psyliem, mi vrátil důvěru v bezlepkové pečivo. :) Našla jsem tam i spoustu další inspirace na různé bulky, housky a rohlíky a od té doby už nic z toho kupovat nemusím.

“Jureček”

Je pravda, že pravidelná příprava domácího pečiva je časově náročná, ale zvykla jsem si na to. Pro nás ostatní peču klasický lepkový kváskový chléb, tak ten “luxus” křupavého domácího chleba chci dopřát i synovi. :)

Myslím si, že prozatím jsme bezlepkovou dietu zvládli a další možné překážky, jakými jsou třeba stravování během dovolených, dětské tábory a podobné, budeme řešit, až přijdou. A také si už nyní tiše přeju, aby si Kryštůfek našel nějakou hodnou manželku, která bude na jeho dietu dbát. A kdyby náhodou ne, určitě se o sebe bude umět postarat i sám. :)

sezamové kostky

Bezlepkové směsi

Na všechny ty bezlepkové mouky a směsi bych potřebovala mít v bytě další místnost. Momentálně tu mám asi dvanáct druhů bezlepkových mouk, což je oproti nějakým pěti druhům lepkových celkem rozdíl. :)

Během mé krátké zkušenosti s bezlepkovým pečením jsem si stihla oblíbit některé moučné směsi, třeba to některým nováčkům pomůže v počátečním tápání… Upozorňuji, že vycházím opravdu jen z receptů, které jsem dosud stihla vyzkoušet, mé postřehy nepokládám za všeobecně platné. :)


Jizerka – neosvědčila se mi na sladké pečení, například perník se mi s ní dvakrát srazil, sušenky z ní příliš drobí a chuťově je v některých buchtách znát, ale na vaření (zahušťování) a pečení chleba ok (do chlebů ji většinou míchám s jinou směsí), je snadno dostupná ve většině obchodů.

Doves farm – Freee – vyzkoušela jsem tyto čtyři druhy, modrá samokypřicí se stala mou nejoblíbenější směsí vůbec, na takové ty běžné buchty (perník, margot řezy, cokoliv kypřeného) je super! tmavou chlebovou občas používám do Jurečka napůl s Jizerkou nebo Schärem, bílá je taková univerzální, na zahušťování, polévkové nudle nebo spolu s bzl kypřicím práškem do buchty (na cukroví nebo sušenky se mi ale neosvědčila)

Adveni žlutá a zelená směs Adveni patří mezi mé absolutní oblíbence, už jsem si nakoupila velká pětikilová balení do zásoby, zelená je nejlepší na všechny kynuté koláče a buchty, žlutá je skvělá na sušenky a i linecké cukroví z ní bylo jako z jediné vyzkoušené směsi výborné, u obou už název napovídá, na co je jejich použití nejlepší :) modrou Adveni jsem samostatně zatím na nic nepoužila, ale napůl se zelenou je skvělá na slunečnicové housky a jiné pečivo, fialová je fajn na muffiny (ale na ty lze použít i modrou Freee)

Schär mix Bread – založila jsem z ní bezlepkový kvásek, na chleba je fajn

Nutrifree Mix per pane – z téhle směsi jsou nejlepší rohlíky a pizza, stejný výrobce nabízí i jiné směsi, třeba na sladké pečivo a koláče, ale na to mám prozatím jiné favority :)

jakákoliv rýžová mouka – většinou bývají cenově dostupnější, používám je třeba na podsypávání těsta při válení

kukuřičná mouka – jak jsem již psala, tak ji ráda používám do knedlíků a noků, kukuřičná strouhanka je super na řízky, jsou v ní mnohem křupavější

Pokud by dcera netrpěla alergií na semínka a ořechy, určitě by v mém výčtu nechyběla třeba mandlová mouka a jiné mleté ořechy, ty také dokážou skvěle a zdravě nahradit mouku…

Na závěr bych chtěla povzbudit Vás všechny, které potkala diagnóza celiakie, nevěště hlavu předčasně, vůbec to není s ní tak zlé, jak to zpočátku vypadá!

Sharing is caring!

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Celiak u nás doma