Bezlepkové recepty,  Moučníky, koláče, buchty,  Velikonoce

Mrkvové cupcakes

Mrkváče už jsou možná trochu ohrané, ale pořád jsou k sežrání!
Všechny ty mrkvové dorty, muffiny a cupcaky jsou geniální záležitosti, právem je carrot cake dezertem oblíbeným téměř po celém světě. Moc mě mrzí, že se někteří lidé nechají odradit už jeho názvem. Přitom po mrkvi vůbec nechutná, ale spíše po skořici, perníku, je vláčný, chutný a kombinace se sladkonakyslým sýrovým krémem je bezkonkurenční. Já už nevím, jak bych je víc vychválila, prostě je zkuste! :)

Na 15 cupcaků klasické velikosti si připravte:

  • 4 vejce
  • 200g cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 240ml slunečnicového oleje
  • 260g hladké mouky
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1 lžičku kypřicího prášku
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžičky skořice
  • 250g nastrouhané mrkve

Bezlepková verze:

  • 4 vejce
  • 200g cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 240ml slunečnicového oleje
  • 240g modré samokypřicí Freee by Doves Farm
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 lžičky skořice
  • 250g nastrouhané mrkve

krém:

  • 400g čerstvého sýra typu gervais nebo lučina
  • 150g másla
  • 150g moučkového cukru

Nejprve si upečte muffiny. Troubu zapněte na 180°C, připravte si formičky na muffiny, které můžete vyložit papírovými košíčky, popřípadě pevné jednorázové formičky, ve kterých můžete rovnou péct. (V těchto malých formičkách mi množství těsta vyšlo čtyřicet kousků muffinků.)

Vejce spolu s cukrem vyšlehejte do světlé pěny a přilijte olej. V další míse smíchejte všechny zbývající suché ingredience, tedy mouku, sodu, kypřicí prášek, skořici a sůl. Obě směsi poté smíchejte dohromady a nakonec do těsta přisypte asi tři nastrouhané mrkve. Výborné jsou v těstě i vlašské ořechy, ale kvůli dceřině alergii je bohužel vynechávám. Těstem naplňte muffinové formičky a dejte péct na asi 20-25 minut. Upečené muffiny nechte na mřížce vychladnout.

Než se muffiny upečou, připravte si krém. Změklé máslo utřete s moučkovým cukrem a poté přidejte smetanový sýr, v našem případě gervais. Podle chuti případně přidejte trochu citronové šťávy nebo vanilkového extraktu. Pevný krém přesuňte do zdobicího sáčku s hladkou špičkou.

Na zcela vychladlé muffiny naneste krém a dozdobte podle příležitosti, třeba právě velikonočními čokoládovými vajíčky nebo marcipánovými mrkvičkami (ta zelená část je skutečná mrkvová nať). Na ta lentilková vajíčka dejte pozor, do krému zapustí barvu, proto je na cupcaky dejte až na poslední chvíli. Na pár dortíků jsem vyrobila perníková ouška. Popis přípravy perníčků, které jsou ihned měkké, naleznete zde.

A milou dekoraci na jarní stůl máte hotovou, děti budou mít radost! :)

Přeji dobrou chuť!

Sharing is caring!

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Mrkvové cupcakes