Bezlepkové recepty,  Moučníky, koláče, buchty

Kakaová roláda (bez lepku)

Rolády jsou vděčné dezerty, protože mají ten správný poměr krému a buchty a ještě hezky vypadají. :) A dají se jednoduše upéct i bezlepkově.

Tenhle recept na roládu mám ráda, je to také jeden z mála receptů, které znám nazpaměť. :) U světlé rolády od všeho pět (lžic a kusů) a pokud chcete těsto kakaové, jednoduše vyměňte jednu lžíci mouky za kakao jako v tomto případě.

Připravte si:

  • 5 vajec
  • 5 lžic krystalového cukru
  • 4 lžíce samokypřicí bezlepkové směsi Doves farm (nyní Freee)
  • 1 lžíci holandského kakaa
  • 250ml šlehačky
  • 1 lžíci kukuřičného škrobu
  • 80g moučkového cukru
  • vanilkový extrakt
  • 150g mascarpone
  • maliny
  • malinový džem

Oddělte žloutky od bílků a vyšlehejte je spolu s pěti lžicemi krystalového cukru do světlejší pěny. Část cukru můžete vyměnit za vanilkový. Dále vyšlehejte bílky se špetkou soli do pevného sněhu a spolu s pěti lžicemi samokypřicí směsi zapracujte do žloutků. Míchejte, dokud nebude těsto krásně hladké a bez hrudek i kousků sněhu. Jestliže nejste nuceni dodržovat bezlepkovou dietu, směs nahraďte obyčejnou hladkou pšeničnou mouku a lžičkou kypřicího prášku.
Těsto vlijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 200°C asi 10-12 minut.

Připravte si suroviny na náplň. Z poctivé smetany ke šlehání vyrobte šlehačku, přidejte k ní moučkový cukr a kukuřičný škrob a nakonec přidejte mascarpone. Pomožte se mixérem, aby byl krém hladký. Mascarpone krém krásně zpevní a dá mu takovou plnou chuť. Lze použít i tvaroh, ale s ním krém nebude tak lahodný a další den bude roláda spíše sušší.

Hotový korpus vytáhněte z trouby, nechte chviličku stát, poté ho položte vzhůru nohama na čistou utěrku, opatrně odloupněte pečicí papír, ale nechte ho na buchtě položený. Celý korpus pak i s utěrkou a papírem zarolujte a v tomto tvaru nechte vychladnout.

Korpus rozmotejte, bohatě potřete malinovou marmeládou (nebo třeba višňovou, lepší jsou kyselejší chutě) a rovnoměrně potřete krémem, vynechte pouze pár centimetrů okolo okrajů. Na krém vyrovnejte maliny a celou roládu opět zarolujte, tentokrát už bez utěrky a papíru. :) Přesuňte ji na podlouhlý talíř a dejte odležet do lednice, nejlépe přes noc.

Přeji Vám dobrou chuť!

Sharing is caring!

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Kakaová roláda (bez lepku)