Bezlepkové recepty,  Slané pečení,  Sušenky

Sezamové chia krekry (bez lepku)

Tyhle slané krekry jsou takové… žravé je to správné slovo. :) Jsou krásně křupavé a opražený sezam vás nutí brát si další a další kousek. Jsou výbornou alternativou ke smaženým chipsům, ideální i k vínu. S nějakým dobrým dipem si je umím představit i jako zdravou svačinu, ikdyž my je doma konzumujeme spíš s tím vínem… :)

Na dva plechy budete potřebovat:

  • 20g chia semínek
  • 60ml vody
  • 110g bezlepkové samokypřicí směsi Doves farm (Freee)
  • 40g sezamových semínek
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 žloutek

V případě, že chcete krekry upéct v klasické, lepkové verzi, vyměňte moučnou směs za 170g pšeničné mouky a přidejte k ní trochu kypřicího prášku.

Chia semínka zalijte 60ml vody a nechte je zhruba tak čtvrt hodiny nabobtnat. Mezitím si odvažte moučnou směs, přidejte do ní sůl, tymián, sezamová semínka, a připravte si váleček a mouku na podsypávání, já nejčastěji používám rýžovou.

Nabobtnalá chia semínka přidejte k připraveným ingrediencím, přilijte olej, a vytvořte soudržné těsto. Já pro jistotu přidávám i jeden žloutek, bezlepkové sušenky někdy mívají tendenci se rozpadat. Zřejmě to není tento případ, protože chia semínka by měla fungovat jako pojivo, ale žloutek ničemu neublíží (pokud tedy netrpíte intolerancí vajec). Pokud se Vám zdá, že se těsto rozpadá a nedrží při sobě, zapracujte do něj ještě maličko vody.

Těsto vyválejte na tenký plát a rádýlkem rozdělte na libovolné tvary. Většinou se snažím o obdélníčky, ale dávám upéct i takové ty nepěkné beztvaré okrajové kousky, ty se sní taky. :)

Krekry pečte při 180°C asi patnáct minut, s přihlédnutím k velikosti. Nechte je vychladnout, budou pak křupavější a podávejte. Dobré jsou i druhý den.

Přeji dobrou chuť. :)

Recept byl inspirován receptem na chia krekry z webu jimezdrave.cz.

Sharing is caring!

Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Sezamové chia krekry (bez lepku)