Moučníky, koláče, buchty

Mini cheesecakes

Další z dezertů ideálních na party nebo oslavy jsou minicheesecaky. Vynikající málé dortíčky ze sušenkového korpusu a hladkého ricottového krému s příchutí citronu. Název získal cheesecake na základě hlavní své ingredience, kterou je čerstvý sýr. V tomto případě je to ricotta, což je italský sýr vyráběný ze syrovátky kravského, ovčího či kozího mléka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na 14ks minicheesecakes:

  • 100g máslových sušenek
  • 50g másla
  • 250g ricotty
  • 150ml smetany ke šlehání
  • 50g moučkového cukru
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • šťáva + kůra z jednoho citronu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Nejprve si připravte korpus. Máslové sušenky (já jsem použila zbytek domácích sušenek) rozdrťte v hmoždíři nebo rozemelte v mixéru. Přidejte do nich rozehřáté máslo a pečlivě zamíchejte. Možná se Vám bude zdát, že jsou sušenky příliš suché a že je másla málo, ale nebojte se, je to akorát. :) Korpusy pořádně namačkejte do papírových košíčků (buď v zapékacích miskách nebo ve formičkách na muffiny) a první fáze je hotová.

Nyní si připravte krém z ricotty, šlechačky, cukru, vejce a žloutku. Cheesecake chutná nejlépe s citronovou příchutí, proto přidejte ještě šťávu a kůru z celého, dobře omytého citronu. Všechny suroviny pečlivě promíchejte a směs vlijte do košíčků. Můžete až po okraj, jak vidíte na třetí fotce v koláži. Dortíčky nevyběhnou, pouze se trochu nafouknou.collaige

Pečte na 150°C asi půl hodiny. Že jsou cheesecaky upečené poznáte tak, že zatřesete s plechem, a pokud se dortíčky třesou jako želé, ne jako tekutina, jsou hotové. Troubu poté vypněte a nechte cheesecakes vychladnout přímo v troubě. Když je vytáhnete hned ven, mohou se prudkou změnou teploty hodně propadnout. Může se stát, že Vám některé kusy popraskají, ale to ničemu nevadí. Malé vady na kráse se dají dobře zamaskovat ovocným přelivem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cheesecakes tedy podávejte nejlépe s rozvarem z lesního ovoce, popř. s domácí marmeládou. Sladké ovocné chutě se nim skvěle hodí.

Dobrou chuť!OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sharing is caring!