Třešně jsou skvělé sezónní ovoce, které se báječně hodí do letních koláčů. Co takhle zkusit tradiční šťavnatý americký páj? :)

Na klasickou koláčovou formu (cca 24cm) si připravte:

  • 300g hladké mouky
  • špetku soli
  • 65g krystalového cukru
  • 240g změklého másla
  • 70ml vody

  • 1000g třešní
  • 35g kukuřičného škrobu
  • 65g moučkového cukru
  • špetku soli

V míse smíchejte suché ingredience, tzn. hladkou mouku, sůl a cukr krystal. K této směsi nakrájejte na menší kousky máslo a nechte ho změknout dříve než se pustíte do dalšího zpracovávání těsta. Změklé máslo tedy utřete spolu s moučnou směsí. Vznikne Vám hmota drobivé konzistence, do které vlijte vlažnou vodu a vytvořte hladké těsto. Možná se Vám bude zdát příliš lepivé a budete mít nutkání přisypat více mouky, ale nedělejte to. Čím méně mouky v korpusu bude, tím bude koláč křehčí. Těsto rozdělte na dvě poloviny, ty zabalte do potravinových fólií a dejte alespoň na hodinu ztuhnout do lednice.

Mezitím si omyjte a vypeckujte třešně. Můžete použít vychytávku se zdobicí špičkou, kterou jsem popsala v receptu na clafoutis. :) K vypeckovaným třešním přidejte moučkový cukr, špetku soli a škrob. Vše důkladně promíchejte a nechte pár minut odpočinout.

Polovinu odleželého těsta si na pomoučeném vále vyválejte na tenký plát. Opatrně ho na válečku přeneste do koláčové formy, prsty ho poupravte a zvedněte okraje. Poud se Vám cestou protrhne, nic se nědeje, prostě ho překryjte dalším kouskem těsta. :) Na spodní vrstvu těsta vysypte třešně (doporučuji předem slít případnou šťávu, kterou třešně pustily, koláč by zbytečně promáčela) a vše zakryjte druhým vyváleným plátem těsta.

Ozdobení koláče už je na Vás. :) Můžete ho rádýlkem na několika místech naříznout, vykrajovátkem vykrájet různé tvary, do okrajů zaplést copánky ze zbytků těsta, a podobně. Klidně také můžete koláč pokrýt mřížkou místo celé vrstvy těsta.

Povrch koláče potřete rozšlehaným vejcem a dejte péct.

Prvních 15 minut pečte koláč při 210°C, poté teplotu v troubě snižte na 175°C a dopékejte dalších 45 minut. Pokud se Vám bude zdát, že se povrch koláče příliš připéká, můžete formu zakrýt alobalem.

Přeji dobrou chuť! :)

 

Sharing is caring!