Kávové muffiny s drobenkou
Jestliže milujete moučníky s kávovou příchutí tak jako já, tyto muffiny s křupavou drobenkou navrchu byste měli vyzkoušet. :)
Na přibližně 16ks muffinů budete potřebovat:
- 4 vejce
- 180ml oleje
- 90g změklého másla
- 120ml vody
- 150g cukru
- 240g polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek
- špetku soli
- 1 lžíci instantní kávy
- 2 lžíce kakaa
- 3 lžíce cukru
- 80g hrubé mouky
- 60g třtinového cukru
- 1/4 lžíce skořice
- 1/4 lžíce kypřicího přášku
- 60g másla
Tento recept je snadný, nicméně nejedná se o takové ty klasické lité muffiny, při kterých zašpiníte jednu mísu a hotovo. Připravte si tedy misky čtyři. :) Do jedné odvažte mokré ingredience, tedy vejce, olej, máslo a vodu. Do druhé suché ingredience, takže mouku, cukr, kypřicí prášek a špetku soli. Obě směsi poté spojte dohromady, po částech vsypávejte suchou směs do té tekuté. Vytvořte hladké těsto a zatím ho odložte stranou.
Do další menší misky vsypte holandské kakao, instantní kávu a krystalový cukr. Překvapivě sem nepatří žádné “pojidlo”, pouze tyto tři suroviny. Vše zamíchejte a i tuto misku na chvíli odložte.
Jako poslední si vytvořte drobenku. Odvažte si zbývající ingredience, tedy hrubou mouku, třtinový cukr, změklé máslo, skořici a kypřicí prášek. Vidličkou vše zpracujte tak, aby vznikla sypká směs.
Troubu zapněte na 190°C a můžete začít plnit muffinové formičky. Do každé dejte asi lžíci těsta, na to přidejte zarovnanou lžičku sypké kávové směsi, lehce ji nožem promíchejte s těstem, jako další vrstvu přidejte další lžíci těsta a nakonec buchtičky posypte drobenkou.
Pečte je asi 15-20 minut. Hotové a vychladlé muffiny můžete posypat moučkovým cukrem a podávat.
Dobrou chuť!