Myslím, že neznám lepší pochoutku, která dokáže tolik provonět a zútulnit domov jako právě kynuté buchty. Krásně nadýchané obláčky plněné mákem, sypané cukrem a pokapané rumem, mmmmm. A navíc jsou úplně snadné. Vyzkoušejte je. :)

Na klasický pekáč si připravte:

  • 20g droždí
  • 250ml mléka
  • 50g krupicového cukru
  • 500g hladké mouky
  • špetku soli
  • kůru z jednoho citronu
  • 60g rozpuštěného másla
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce rumu
  • 100g máku
  • 120g mléka
  • 50g moučkového cukru
  • rum, vanilkový cukr, skořici, citronovou kůru

Jako první si vytvořte kvásek, na droždí nalijte 100ml teplého mléka, přidejte lžičku cukru a nechte vše chvíli pracovat. Ve chvíli, kdy se v kvásku objeví bublinky, můžete začít přidávat další ingredience, tedy cukr, mouku, špetku soli, citronovou kůru, rozpuštené máslo, žloutek, asi dvě lžíce rumu pro vůni a po částech přidávejte zbytek mléka. Těsto důkladně hnětením zpracujte, v případě potřeby ještě podsypejte moukou a hněťte tak dlouho, aby bylo těsto hladké a nelepivé.collajge

Těsto nechte kynout na teplém místě asi dvě hodiny. Během této doby si připravte makovou náplň. Do menšího rendlíku si odvažte sto gramů máku, zalijte cca 150ml mléka (mléko většinou přidávám podle oka, takže pokud se Vám bude zdát, že je ho málo, ještě přidejte :), oslaďte trochou moučkového cukru a pro zajímavější chuť můžete do náplně přidat i špetku skořice, vanilkového cukru, pár kapek rumu a trošku citronové kůry. Vše chvilku povařte na plotně a dejte pozor, aby se mák nepřipálil. collagle

Až těsto dostatečně nabyde, rozválejte ho na mírně pomoučeném vále na silnější plát, měl by mít minimálně jeden centimetr. Rádýlkem ho rozdělte na přibližně stejně velké čtverce (cca 5x5cm) a na každý naneste trochu makové náplně. Čtverečky pak zamotejte do uzlíků a skládejte je zamotanou stranou dolů do pekáčku, který jste předtím bohatě vymazali máslem.collaglle

Pekáček s buchtami vložte do trouby rozehřáté na 180°C, při této teplotě je pečte deset minut. Poté teplotu snižte na 170°C a dopékejte dalších deset minut.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hotové buchty vyskočí a budou mít krásně zlatavou barvu. Po vytažení z trouby je můžete lehce pokapat rumem (pokud je nebudou jíst děti :) a pocukrovat moučkovým cukrem.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Přeji dobrou chuť!OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sharing is caring!