Red velvet a Valentýn k sobě prostě neodmyslitelně patří, ať už v podobě dortu nebo cupcaků. Jedná se v podstatě o klasický, vláčný a chutný korpus, který je ovšem ozvláštněn výrazně rudou barvou. Každý cupcake je navrchu ozdoben výborným sladkým krémem s příjemně nakyslou chutí způsobenou čerstvým sýrem.

na cca 24ks cupcaků si připravte:

  • 160g hladké mouky
  • 160g polohrubé mouky
  • 260g cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 360g podmáslí
  • 235g oleje
  • 2 bílky
  • 1 lžíci červeného práškového barviva
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • 1 lžičku vanilkového extraktu

  • 230g čerstvého sýra
  • 60g másla
  • 440g moučkového cukru

  • cukrové zdobení

Ve větší míse smíchejte všechny suché ingredience, tedy oba druhy mouky, cukr, kakao, jedlou sodu a sůl. K nim přidejte podmáslí (pokud ho doma zrovna nemáte, dá se nahradit mlékem a tučným jogurtem v poměru 1:1).

Dále přilijte olej, přidejte dva bílky. Nakonec přidejte lžičku citronové šťávy, vanilkového extraktu a lžíci práškového červeného potravinářského barviva. Nešetřete s ním, čím červenější, tím lepší. :)

Vytvořte hladké těsto a to vlijte do muffinových košíčků nebo formiček, které můžete mít vyložené papírovými košíčky. Pečte při 160°C, dokud muffiny nevyskočí a nepopraskají. Pro jistotu je také otestujte zapíchnutím špejle.

Než muffiny vychladnou, připravte si krém. Změklé máslo a čerstvý sýr typu lučina nebo gervais vyšlehejte dohladka (nejlépe v robotu), poté postupně přisypávejte moučkový cukr a šlehejte dále asi dvě minuty, dokud nebude krém nadýchaný a pevný. (Na můj krém tentokrát moc nekoukejte, snažila jsem se ho bůhvíproč vyšlehat ručně, ale měla jsem zraněný palec a zcela se mi to nepodařilo. :)

Vychladlé cupcaky můžete vydlabat, aby se do nic vešlo více krému a ozdobte je cukrářským sáčkem s hladkou zdobicí špičkou. Na závěr cupcaky posypte třeba cukrovými srdíčky.
Cupcaky nechte chvíli odpočinout v lednici a můžete je podávat.

Přeji dobrou chuť a krásného Valentýna. :)

 

Sharing is caring!