
Red velvet cupcakes
Red velvet a Valentýn k sobě prostě neodmyslitelně patří, ať už v podobě dortu nebo cupcaků. Jedná se v podstatě o klasický, vláčný a chutný korpus, který je ovšem ozvláštněn výrazně rudou barvou. Každý cupcake je navrchu ozdoben výborným sladkým krémem s příjemně nakyslou chutí způsobenou čerstvým sýrem.
na cca 24ks cupcaků si připravte:
- 160g hladké mouky
- 160g polohrubé mouky
- 260g cukru
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 360g podmáslí
- 235g oleje
- 2 bílky
- 1 lžíci červeného práškového barviva
- 1 lžičku citronové šťávy
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 230g čerstvého sýra
- 60g másla
- 440g moučkového cukru
- cukrové zdobení
Ve větší míse smíchejte všechny suché ingredience, tedy oba druhy mouky, cukr, kakao, jedlou sodu a sůl. K nim přidejte podmáslí (pokud ho doma zrovna nemáte, dá se nahradit mlékem a tučným jogurtem v poměru 1:1).
Dále přilijte olej, přidejte dva bílky. Nakonec přidejte lžičku citronové šťávy, vanilkového extraktu a lžíci práškového červeného potravinářského barviva. Nešetřete s ním, čím červenější, tím lepší. :)
Vytvořte hladké těsto a to vlijte do muffinových košíčků nebo formiček, které můžete mít vyložené papírovými košíčky. Pečte při 160°C, dokud muffiny nevyskočí a nepopraskají. Pro jistotu je také otestujte zapíchnutím špejle.
Než muffiny vychladnou, připravte si krém. Změklé máslo a čerstvý sýr typu lučina nebo gervais vyšlehejte dohladka (nejlépe v robotu), poté postupně přisypávejte moučkový cukr a šlehejte dále asi dvě minuty, dokud nebude krém nadýchaný a pevný. (Na můj krém tentokrát moc nekoukejte, snažila jsem se ho bůhvíproč vyšlehat ručně, ale měla jsem zraněný palec a zcela se mi to nepodařilo. :)
Vychladlé cupcaky můžete vydlabat, aby se do nic vešlo více krému a ozdobte je cukrářským sáčkem s hladkou zdobicí špičkou. Na závěr cupcaky posypte třeba cukrovými srdíčky.
Cupcaky nechte chvíli odpočinout v lednici a můžete je podávat.
Přeji dobrou chuť a krásného Valentýna. :)

