Tenhle úžasný cheesecake jsem dostala k loňským narozeninám od mého švagra. Když prý pořád peču dorty pro ostatní, měl by někdo nějaký upéct i mně… :)
Koukám, že je to na blogu již třetí kávový recept v řadě. Slibuju, že na nějaky čas poslední. :)

Připravte si:

  • 200g kakaových věnečků
  • 75g másla

  • 500g mascarpone
  • 2 vejce
  • 120ml silného espressa (+ instantní káva)
  • 120g cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

  • cca 80g kvalitní mléčné čokolády
  • cca 80ml smetany ke šlehání

Na fotkách jsem připravovala cheesecake z poloviční náplně (množství sušenek a másla na korpus zůstalo stejné) do dortové formy o průměru 19cm.

Jako první namelte kakaové věněčky (nebo i jiné oblíbené sušenky) najemno, spojte je se změklým máslem a namačkejte do dortové formy.

Tento recept je další variantou cheesecaku, který už na blogu mám (tehdy byl s kokosovou příchutí).
Do mísy odvažte krystalový cukr, mascarpone, přidejte dvě vejce a vanilkový extrakt. Vše vyšlehejte dohladka a přidejte 120ml vychladlého silného espressa. Pokud by se Vám náplň zdála být málo kávová, přidejte ještě práškovou instantní kávu. Já mám ráda intenzivní chutě, proto jsem přidala ještě dvě lžičky. :)
Můj oblíbený recept na cheesecake, který peču nejčastěji, sice obsahuje ricottu a proto je poměrně lehký. Ovšem tento recept s mascarpone je intenzivnější, hutnější a opravdu vynikající, určitě stojí za vyzkoušení.
Náplň vlijte do formy na připravený korpus a cheesecake vložte do trouby vyhřáté na 170°C a pečte přibližně 40 minut až hodinu.
Hotový cheesecake není úplně nejkrásnější, proto jsem se rozhodla polít ho ještě čokoládovou polevou. Na mírném plameni a za stálého míchání nechte rozehřát čokoládu spolu se smetanou ke šlehání. Vzniklou hladkou čokoládovou ganache rozetřete na upečený dort a celý ho dejte zcela vychladit do lednice, nejlépe do druhého dne.

Přeji dobrou chuť!

A toto byl ten skvělý narozeninový originál. :)

Sharing is caring!