Moučníky, koláče, buchty

Meruňkové frgály

Zjistila jsem, že název frgál je od roku 2013 zeměpisně chráněný a opravdový frgál může vzniknout jen na Valašsku. Takže my, kteří pečeme koláče jinde po republice, bychom je měli nazývat prostě jen kynutými koláči. :) Správný frgál také musí splňovat přísné podmínky, například jeho průměr musí být 30-32cm a celková váha musí být alespoň 600g. Dnes si zkusíme upéct jeden takový kynutý koláč s meruňkovou náplní a drobenkou. :)

Na dva koláče si připravte:

  • 120ml mléka
  • ½ balíčku čerstvého droždí
  • 60g másla
  • 40g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 350g polohrubé mouky
  • špetku soli

  • 450g čerstvých meruněk
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • citronovou šťávu dle chuti
  • moučkový cukr
  • pár lžic sušeného mléka nebo smetany

  • 80g másla
  • 100g hrubé mouky
  • 100g krupicového cukru

  • 2 lžíce rumu
  • 3 lžíce rozpuštěného másla

Droždí nadrobte do trošky teplého (ne horkého) mléka se lžičkou cukru nechte vzejít kvásek. Poté k němu přilijte rozehřáté máslo, přisypte moučkový cukr a jednotlivé ingredience mezitím zapracovávejte. Dále přidejte dva žloutky a nakonec mouku se špetkou soli. Těsto několik minut důkladně hněťte. Pokud bude potřeba, tak během hnětení těsto ještě podsypávejte. Zpracujte nelepivé těsto a to nechte při pokojové teplotě zdvojnásobit svůj objem (cca hodinu až dvě).

Mezitím si připravte meruňkovou náplň. Meruňky omyjte, vypeckujte a přesuňte je do menšího hrnce. Podliijte trochou vody a povařte. Zralé meruňky budou měkké během pár minut. Vodu slijte do nějaké skleničky, možná ji budete ještě potřebovat. Meruňky nechte chvilku vychlanout a poté je rozmixujte tyčovým mixérem na kaši. Přidejte sušené mléko nebo smetanu pro zahuštění a dochuťte. Množství cukru a citronové šťávy bude záležet na tom, jakou chuť má ovoce, které jste použili. Pokud se Vám bude směs zdát příliš hustá, nařeďte ji trochou slité vody.

Také si ze změklého másla, hrubé mouky a cukru krupice připravte drobenku. Já mám raději drobenku křupavou, dávám tedy více mouky a cukru v poměru k máslu.

Vykynutý bochánek rozdělte na poloviny a z každé vyválejte tenkou kulatou placku. Tu rovnoměrně pomažte náplní a posypte drobenkou.

Troubu zapněte na 170°C a během jejího rozehřívání ještě nechte koláče kynout. Poté je pečte asi 30-40 minut, dokud nebudou mít krásně zlaté okraje. 

Okraje u hotových koláčů potřete rozehřátým máslem s rumem a hojně je také pokapejte uprostřed.

Přeji dobrou chuť!

 

 

Sharing is caring!