Kringel je u nás doma zaručenou klasikou. Vím, že pokaždé, když ho upeču, bude mít manžel radost hned ve dveřích, až se bude vracet z práce. Tento sladký zázrak Vám totiž provoní celý byt a ještě je na pohled krásný. Jen není moc trvanlivý, obvykle je do druhého dne snědený. :)

Připravte si:

  • 600g hladké mouky
  • 40g droždí
  • 250ml teplého mléka
  • 2 žloutky
  • 50g rozpuštěného másla
  • 1 lžíci cukru
  • 1 lžičku soli
  • 100g másla
  • 10 lžic krystalového cukru
  • 3 lžičky skořice

Ze všech surovin vypracujte hnětením hladké těsto, bude trošku tužší než bývá třeba těsto na koláče, ale to je v pořádku. Nechte ho vykynout na teplém místě, asi tak dvě hodiny.

Mezitím si připravte náplň. Do rozehřátého másla přidejte deset lžic cukru, tři lžičky mleté skořice a promíchejte. kringel

Vykynuté těsto rozválejte na tenký obdélník a ten potřete náplní. Poté ho jednoduše srolujte a ruličku podélně přeřízněte. Obě poloviny zapleťte do copánku (tak, aby vnitřní rozkrojené části byly navrchu). Copánek přeneste na plech s pečicím papírem a utvořte z něj kruh. Výsledek vypadá báječně a přitom je to tak snadné. Konce copánku se na sebe pokuste navázat co nejlépe a nejpevněji, aby se při pečení nerozpletly. Občas se Vám povede zakončit hezky, občas méně hezky, ale na chuti to kringelu neubere. Také ho umím zaplést i estetičtěji, ale jak by řekl klasik, krása spočívá v nedokonalosti. :)

Nechte ho na plechu ještě chvilku kynout a rozehřejte troubu na 180°C.

Kringel pečte asi 25 minut.

kringel

Zřejmě ani nestihne pořádně vychladnout a budete ho muset pod nátlakem dalších členů domácnosti zakrojit. Jednotlivé kousky se dají jíst po vrstvách, nebo vcelku, jak kdo chce, chutí připomíná skořicový trdelník, který se prodává na vánočních trzích. Je zkrátka úžasný, doporučuji Vám ho vyzkoušet.kringel

Dobrou chuť!kringel

Sharing is caring!