Švestkovo-mandlové muffiny
Pokud hledáte inspiraci na snadný moučník s novými kombinacemi chutí, vyzkoušejte tyto muffiny s mandlemi a sušenými švestkami. Jsou zábavnější než obyčejná buchta na plech. :)
Na cca 15 muffinů budete potřebovat:
- cca 30g mandlových lupínků
- cca 20ks sušených švestek
- 120g hladké mouky
- 100g polohrubé mouky
- 50g mandlové moučky
- 120g cukru
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 1/2 lžičky soli
- 1 vejce
- 200ml mléka
- 2 lžíce medu
- 1/2 lžičky vanilkového aroma + 1/2 lžičky mandlového aroma
- 60ml slunečnicového oleje
- 40g másla
Nejdříve ze všeho dejte opražit mandle. Vysypte je na plech s pečicím papírem a pečte při 200°C asi pět minut. Švestky nakrájejte na malé kousky.
V jedné míse spojte dohromady suché ingredience, tedy oba druhy mouky, mandlovou moučku, kypřicí prášek, cukr a sůl.
V druhé míse rozmíchejte med ve vlažném mléce. Když je med rozpuštěný, přidejte další tekuté ingredience, tedy mandlové a vanilkové aroma, olej a rozpuštěné máslo. Vše vyšlehejte dohladka a k této směsi přisypte moučnou směs a přimíchejte i většinu mandlových plátků a švestek. Pár kousků si nechte na posypání.
Hotové těsto vlijte do připravených formiček vyložených papírovými košíčky (poslední dobou jsem si pečení v košíčkách nějak oblíbila, ikdyž jsem dříve preferovala vkládat do košíčků až hotové muffiny). Formičky neplňte až po okraj a vršky posypte zbytkem mandlí a švestek.
Muffiny pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 20 minut. Ideální je, když při zkoušce na špejli zůstane pár drobečků.
Dobrou chuť!