Taky často tápete, co slaného upéct pro večerní posezení s přáteli? Tyhle malé kynuté rohlíčky by mohly být tím pravým pohoštěním k vínu či pivu, čerstvé chutnají naprosto báječně a můžete připravit mnoho variant příchutí. :)

na 40ks minirohlíčků budete potřebovat:

  • 40g droždí
  • špetku cukru
  • 250ml mléka
  • 150ml oleje
  • 500g hladké mouky
  • asi lžičku soli
  • náplň podle chuti (šunka, sýr, špenát, rajčata,…)

Z jednoho droždí, špetky cukru a trošky vlažného mléka nechte vzejít kvásek. K němu přidejte zbytek surovin, zpracujte hladké těsto a nechte ho na teplém místě vykynout, zhruba na dvojnásobek.

Těsto rozdělte na pět částí, každou vyválejte na kulatý plát a ten rozdělte na osminky. Na každý vzniklý trojúhelník naneste náplň a rohlíček směrem do středu zarolujte. Jakou náplň rohlíčků si zvolíte, závisí čistě na Vašich chutích. Skvěle chutná špenát s česnekem a nastrouhaným sýrem, niva, slanina, rajčatová směs s bylinkami,…

Na plechu nechte rohlíčky ještě chvíli nakynout, potřete je žloutkem a posypte kmínem, sezamem nebo jinými semínky podle chuti.

Rohlíčky pečte při 180°C asi 15 minut dozlatova.

Přji dobrou chuť!

Sharing is caring!