Dnešní recept bude trochu odlehčený. Je skvělý i jako zdravá ovocná svačina pro děti. Jedná se o vynikající anglický crumble, zapečené ovoce s drobenkou.

Opět se jedná o dezert, který si můžete připravit v mnoha různých variantách. Můžete použít téměř jakékoli ovoce, mělo by být ale dostatečně šťavnaté. Nejlepší je připravovat crumble v létě, kdy je na výběr spousta sezónního ovoce jako třeba jahody, rybíz, angrešt, borůvky, apod. Na podzim zase přípravou crumblu můžete zpracovávat přebytky jablek a hrušek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na naši dnešní variantu budeme potřebovat:

  • 2 jablka
  • pár kousků jahod a rybízu
  • 30g celozrnné mouky
  • 50g mletých ořechů
  • 25g panenského kokosového oleje
  • 15g třtinového cukru
  • špetku skořice

Ovoce si nakrájíme na kousky, vložíme do zapékací misky a dáme do trouby předehřáté na 175°C na deset minut. Kromě čerstvých jablek jsem použila i trochu ovoce, které jsem měla zamražené z léta, aby crumble nebyl tak jednotvárný. Z uvedeného množství jsem naplnila čtyři menší zapákací misky o průměru 10cm. Crumble můžete upéct i ve velké zapékací míse nebo pekáčku, ale menší misky mají tu výhodu, že v nich crumble můžete přímo servírovat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mezitím si z ostatních ingrediencí připravíme drobenku. Jak jsem již napsala, použité suroviny záleží na Vaší fantazii. Místo kokosového oleje určitě můžete použít i čerstvé máslo. Já jsem ale chtěla, aby byl recept o trochu zdravější a navíc kokosový olej dodá crumblu úžasnou vůni. Dále jsem použila mix mletých mandlí a vlašských ořechů (nahrubo mleté) a špetku skořice. Mám radši, když je drobenka spíše sušší, aby se zapekla více dokřupava.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Po deseti minutách ovoce z trouby vyjmeme, posypeme drobenkou a necháme zapéct dalších 25-30 minut. Škoda, že se nedá vyfotit ta úžasná vůně, která se Vám rozline po bytě.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Crumble je nejlepší servírovat ještě teplý, bude krásně šťavnatý. Dobrou chuť! :)

 

Sharing is caring!